Ислямисти заплашват арабски държави да не изпращат войски в Ирак

Група, свързана с Абу Мусаб ал - Заркауи предупреди мюсюлманските и арабските държави да не изпращат войски в Ирак и отправи специална заплаха спрямо Япония.

Два ислямитски интернет сайта публикуваха съобщения, за които се твърди, че са от военното крило на групата "Единение и Свещена война", но тяхната автентичност все още не е потвърдена, предаде Си Ен Ен.

Част от посланието е адресирано към Пакистан, Йордания, Турция, Иран, Персийските държави, Малайзия и Индонезия, както и към арабски и ислямски компании.

Ние, от "Единение и Свещена война", предупреждаваме арабските и мюсюлманските правителства да не изпращат войски в Ирак и да не подкрепят американските сили и техните съюзници", се казва в съобщението, в което се посочва, че групировката няма да остане безучастна, ако бъдат изпратени арабски и мюсюлмански войски.

В съобщението също така се казва, че това е последно предупреждение и че след това екстремистите ще ударят с "желязна ръка" онези, които подкрепят американците и временния иракски премиер Ияд Алауи.

Миналата седмица Алауи каза, че е отправил официални искания към Пакистан, Бангладеш, Египет, Мароко и Оман да изпратят войски в Ирак.

Заплаха към Япония

В друго съобщение екстремистите се заканват на японското правителство, което има 550 - членен хуманитарен контингент в Ирак.

"Направете както филипинците", зове посланието, посочвайки примера с предсрочното изтегляне на филипинските войници под заплаха за екзекуция на техен цивилен заложник.

"Никой няма да ви помогне, ако не направите това и ние няма да простим на всеки, дошъл в Ирак. Вие не дойдохте, за да подкрепяте иракския народ, а да помагате на американците; вашата участ ще е същата като на американците и на останалите", се казва в посланието.

Групировката "Единение и Свещена война" твърди, че роденият в Йордания Заркауи е неин емир или лидер. Групировката е обвинена за множество кръвопролитни атаки срещу водените от САЩ коалиционни сили в Ирак.

САЩ обявиха награда от 25 милиона долара за залавянето на Заркауи.

Си Ен Ен съобщава също, че двама морски пехотинци и двама американски войници са били убити във вторник в провинция Анбар. Така броят на загиналите американски войници в Ирак достигна 902 -ма, от които 669 са убити при бойни действия.

Споделяне

Още от Свят