Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Ислямска държава" държи изплашените жители като живи щитове в сирийския град Ракка

0 коментара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на северния сирийски град Ракка живеят в страх, блокирани като жив щит в столицата на "Ислямска държава" преди окончателната битка с подкрепяните от САЩ опозиционни сили за последния градски бастион на джихадистката групировка.

Градът е обкръжен отвсякъде от минни полета и контролни пунктове на джихадистите. Вътре в Ракка на всички мъже е наредено да се обличат като джихадистите - с характерните за тях широки панталони и дълги блузи - което прави трудно да се различават бойците на "Ислямска държава" от мирните граждани.

Стотици, ако не хиляди сирийци, които са избягали от други части на Сирия, сега живеят в палатки по улиците на Ракка, където са в уязвимо положение заради бойната авиация във въздуха и боевете на земята. Между блоковете в центъра на града са разпънати огромни брезентови покривала, които да крият движението на джихадистите от разузнавателни самолети и спътниково наблюдение от космоса.

Блокираните там приблизително 300 000 души живеят в ужасна несигурност, защото не знаят как да намерят безопасност. Градът почти всекидневно се тресе от въздушни удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция - нанасяни основно в северните квартали - на фона на съобщения, че при такива операции са загинали мирни граждани в близките околности.

Спусканите от бойната авиация на коалицията листовки дават объркващи насоки - в едни се твърди, че районите около река Ефрат са по-сигурни, но същевременно в други се предупреждава, че всякакви плавателни съдове, прекосяващи реката, ще се разглеждат като мишена за удари.

В неделя избухнала масова паника, когато "Ислямска държава" обявила по високоговорителите на джамиите, че е имало въздушен удар на САЩ по язовир на запад от Ракка. Жителите били призовани да бягат от идващата вълна и хиляди хора го направили.

Бойците на групировката ги пропускали в контролираните от тях околности на града, стига да оставят вещите си, каза активист, поддържащ връзка с хора в града. Няколко часа по-късно джихадистите обявили, че това е фалшива тревога и призовали всички да се върнат.

"Хората наистина не знаят къде да отидат", заяви активистът, по думите на когото жителите са като хванати в капан - между въздушните удари, противопехотните мини и бойците на "Ислямска държава", които се сливат с гражданското население.

За да си състави представа за положението в Ракка Асошиейтед прес разговаря с над десет души, запознати с обстановката в града, включително с жители, които все още са там или които са избягали наскоро, и с активисти на организации, следящи случващото се чрез контакти на място, с дипломати, американската армия и хуманитарни организации. Почти всички пожелаха анонимност, опасявайки се за своя или на контактите им живот.

Получаването на сведения е трудно. Джихадистите постоянно търсят "шпиони". Един активист заяви, че двама души наскоро били екзекутирани по подозрение, че са били в контакт с международната коалиция. Единственият достъп до интернет е в шепа ползващи се с позволение кафенета, чиито собственици трябва да съобщават имената и адресите си и да минават през проверки на бойците на "Ислямска държава", при които те нахлуват и нареждат на всички да си вдигнат ръцете от компютрите, за да могат да видят какво се гледа на екрана.

Ракка, столица на едноименната провинция на северния бряг на река Ефрат, е следващата голяма битка срещу групировката "Ислямска държава", след като в Ирак силите за сигурност от близо шест месеца водят боеве, за да си върнат северния град Мосул. За целите на операцията срещу Ракка мултиетнически сирийски отряди, съставени главно от кюрди и подпомагани от американски специални сили, артилерия и авиация, предприеха действия за отцепване на града.

Безпокойството за жертви сред мирното население се превърна в значителен проблем в боевете за Мосул. Организацията "Амнести интернешънъл" заяви във вторник, че съществено увеличилите се жертви сред жителите свидетелства за недостатъчни предпазни мерки от страна на международната коалиция при въздушните ѝ удари. САЩ казаха, че разследват случаите със загинали, но същевременно според американските и иракските власти джихадистите са взривявали домове и са обвинявали за това коалицията.

"Ислямска държава" е извела по-голямата част от европейските си бойци извън Ракка към намиращия се на изток район на Дейр аз Зур, по-навътре в намаляващата ѝ територия, казаха Тим Рамадан, активист от организацията "Звук и картина", който все още е в Ракка, и Еяс Дас, главен редактор на "Ракка пост", опозиционен уебсайт, документиращ жестокости от страна на "Ислямска държава" и сирийското правителство.

Това вероятно е знак, че тя иска да предпази чужденците или за пропагандни цели, или за да ги изпрати да извършват атентати в родните им страни, заявиха те. И двамата пожелаха да бъдат цитирани само с псевдонимите, които използват, за да предпазят себе си и семействата си.

Челното място в отбраната на Ракка заемат сирийци и иракчани с бойна закалка, на които са изпратени подкрепления, изтеглили се от Мосул и други части на Ирак. Дас заяви, че около 2000 бойци и семействата им пътуват от Ирак, а според Рамадан много от тях вече са пристигнали в Ракка. По оценки на Рами Абделрахман, директорът на организацията "Сирийски център за наблюдение на човешките права", там има над 4000 бойци.

По-рано този месец джихадистите използваха за пръв път артилерията си в чертите на града, знак за това колко се е приближила съставената главно от кюрди военна коалиция "Сирийски демократични сили". Тя се е разположила на север, запад и изток - най-близката заемана от нея позиция е на около 8 км от Ракка в североизточна посока.

Според международната коалиция нейните самолети са извадили от строя 18 бригади, включително най-важните, разположени в покрайнините на града от другата страна на Ефрат. Във фокуса на въздушните удари е попаднала и бившата база на 17-та дивизия на сирийската армия на север от града, която сега е голяма база на "Ислямска държава". Повечето от сградите ѝ са унищожени, казаха активисти.

От дни действащата над града авиация пуска листовки с големината на банкнота, в които се предупреждава, че предстоят удари. Изсипани са над 2 милиона екземпляра от тях през последните две седмици, заяви международната коалиция.

В една от листовките тези, които живеят в палатки, се призовават да се преместят по-близо до Ефрат, заявиха жител и американските военни в Багдад. В друга се призовават жителите да не използват малките плавателни съдове, които са единственият начин за прекосяване на реката, нито за да извършват всекидневните си дейности, нито за да бягат от Ракка.

"Даеш използва лодките и фериботите, за да превозва оръжие и бойци. Не използвайте нито фериботи, нито лодки, предстоят въздушни удари", пише в листовката.

Да излязат от града с помощта на каналджии е твърде скъпо за повечето хора. Каналджиите - които най-често са бойци на "Ислямска държава", търсещи възможност да изкарат пари - вземат между 300 и 500 долара на човек, а понякога и до 1000 долара, за да изкарат някого от града, казаха няколко активисти и западен хуманитарен работник, запознат с обстановката.

Хуманитарният работник също пожела да остане анонимен поради опасения да не изложи на риск дейността и безопасността на организацията си.

Когато се озоват извън града, напусналите го се изправят пред опасността от противопехотните мини. Хуманитарният работник разказа за мъж, който едва стигнал до лагер за разселени лица, след като загубил дете и получил тежки наранявания в резултат на крайпътна бомба.

Тези, които достигнат районите под контрола на Сирийските демократични сили, рискуват да бъдат върнати, ако нямат кой да гарантира за тях, заяви Мухаб Насер, активист от провинция Ракка. Той каза, че на някои не е било позволено да влязат от бойците на тези отряди, които подходили към тях с подозрение, че са агенти или симпатизанти на "Ислямска държава".

Цената за прекарване на хора извън Сирия с помощта на каналджии е доста висока и се движи между 3000 и 4000 долара на човек според Сармад Джилане, активист на организацията "Звук и картина" в Турция. Освен това Анкара предприе строги мерки срещу пресичанията на границата.

В резултат не могат да се видят много хора от Ракка в Южна Турция, където по принцип стотици хиляди сирийци избягаха от гражданската война. Хуманитарният работник заяви също, че засега не се наблюдава никаква бежанска криза откъм района на Ракка - ужасяващ признак за това колко трудно е да се напусне града.

Бойците в Ракка са започнали да се нанасят в домовете на семейства, за да се скрият сред гражданското население. Жителите трябва да копаят окопи, да редят чували с пясък и да изграждат насипи от пръст за отбраната на града. Децата са спрели да ходят на училище.

"Ако искате уроци, трябва да отидете в джамиите", каза Хамад, бивш жител на провинция Ракка, който поддържа редовен контакт с хората в града. Той говори от Бейрут, пожелавайки да се представи само с малкото си име, тъй като се опасява от репресии срещу негови роднини и приятели там.

Храната все още е достатъчно, въпреки че цените са се покачили след разрушаването на мостовете. Здравни грижи почти няма, тъй като повечето лекари са избягали отдавна, казаха Хамад и други. В болниците има недостиг на оборудване.

Но има подземни клиники на групировката "Ислямска държава", които са предназначени само за нейните бойци, и са добре заредени, каза от Турция Хусам Еса, съосновател на активистката организация "Ракка е избивана тихомълком".

Високоговорители на джамии или в автомобили на религиозната полиция предупреждават населението, че битката предстои.

"Казват на хората, че битката е срещу исляма, всички страни ни нападат и пророкът казва, че трябва да сме обединени", заяви Еса. "Упражняват психологически натиск върху жителите."

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.