"Ислямска държава" и климатичните промени са най-големите световни заплахи

Кибератаките, състоянието на световната икономика и бежанската криза също са разпознати като опасност

"Ислямска държава" и климатичните промени са най-големите световни заплахи

Най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" и климатичните промени. Това показва анкета на центъра "Пю" сред граждани на 38 държави.

Около 62% от анкетираните посочват "Ислямска държава" (ИД) като най-голяма заплаха, а 61% са на същото мнение за глобалните климатични промени.

ИД е смятана за най-голяма заплаха от анкетираните в 18 страни главно в Европа, като Франция, Германия, Италия, Великобритания, но също и в САЩ, Близкия изток, и Азия. Обяснимо според изследователите, заради големия брой терористични атаки в страни от тези региони, отговорност за които е поела "Ислямска държава".

Промените в климата са най-голяма заплаха за 13 страни, главно в Африка и Латинска Америка, но и за Канада и Испания. Този фактор се възприема като втора по значимост заплаха в много други страни от проучването

Като заплахи са посочени кибератаките от други страни (за 51 процента от запитаните), състоянието на световната икономика (51 процента) и бежанската криза (39 процента).

Кибератаките са най-голяма заплаха за гражданите на Япония и втора по значимост заплаха за тези в САЩ, Германия и Великобритания. Това са страни, които са били изложени на подобни атаки в последно време.

Икономическото здраве безпокои най-много хора в Гърция и Венецуела.

Бежанците са топ заплахата за една единствена страна - Унгария.

Около една трета от анкетираните се безпокоят от силата и влиянието на САЩ (35%), а приблизително същият дял мислят това за Русия (31%) и Китай (31%).

Американската "заплаха" е водеща грижа в Турция, а руската - в Полша (от проучваните страни). Значителен брой хора се плашат от Китай в Северна Корея и Виетнам.

Допитването е извършено сред близо 42 000 души в 38 страни от февруари до май.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?