Испания затваря две въглищни електроцентрали заради европейските екоизисквания

Испания затваря две въглищни електроцентрали заради европейските екоизисквания

Испанската електрическа компания "Ендеса" (Endesa) съобщи в петък, че планира да затвори две от въглищните си електроцентрали в страната през 2020 г., които представляват 20 на сто от топлоелектрическите мощности в Испания. Причината са въведените през миналата година нови повишени изисквания на ЕС за пречистване на изхвърляните от големите горивни инсталации вредни вещества, предаде Ройтерс. 

Компанията майка на "Ендеса" – енергийният концерн "Енел", уточни, че не възнамерява да извърши необходимите инвестиции, за да направи предприятията съвместими с европейските норми.

Една от засегнатите централи е в Теруел в провинция Арагон с мощност 1101 мегавата, а другата е в Компостиля (провинция Леон), с мощност 1051 мегавата.

"Енел" в момента обръща гръб на централите на въглища и се съсредоточава върху развитието на електрическите мрежи, възобновяемите енергии и продажбите на дребно.

Политиката на премиера на Испания Педро Санчес също е насочена към позеленяването на енергетиката, след като министерствата на околната среда и на енергетиката бяха слети в едно и в момента работят по план за справяне с климатичните промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?