Испанските социалисти са готови да оглавят широко коалиционно правителство

Мариано Рахой

Ако действащият испански премиер Мариано Рахой не успее да състави правителство въпреки изборната победа на дясната му Народна партия, опозиционната Социалистическа партия ще се опита да поеме управлението на страната чрез широк съюз с партии, които са решени да променят посоката на развитие на Испания. Това заяви на посещение в Португалия лидерът на испанските социалисти Педро Санчес, цитиран от Асошиейтед прес.

Народната партия спечели парламентарните избори на 20 декември, но не успя да постигне мнозинство в парламента и се затруднява да намери политическа подкрепа за сформиране на кабинет.

"Ако Рахой се провали, Социалистическата партия ще свика широка коалиция от прогресивни сили за постигане на промяната, от която се нуждае Испания", каза Санчес.

Той обвини Народната партия, която управлява Испания през последните четири години, че е опропастила социалните служби и е задълбочила неравенствата. Санчес заяви, че водена от социалистите коалиция ще се бори за икономически растеж и повишаване на трудовата заетост, увеличаване на пенсиите и минималната заплата и въвеждане на по-справедливи данъчни ставки.

Социалистите на Санчес са на второ място в изборите и биха искали да вземат пример от португалските социалисти, чийто лидер премиерът Антониу Коща се срещна със Санчес в Лисабон. Партията на Коща също бе втора на изборите в Португалия в края на миналата година, но той изгради съюз с комунистите и радикалния Ляв блок и състави правителство. От ноември администрацията на Коща работи по премахването на мерките за бюджетни икономии, въведени от предишното десноцентристко управление.

По традиция в Испания кралят възлага на победителя в изборите да състави правителство, но е възможно крал Фелипе Шести да номинира коалиция от други партии с по-малко гласове, ако прецени, че това е по-стабилен вариант. След това номинираният кандидат за премиер трябва да спечели вот на доверие в парламента. Ако до два месеца няма ново правителство се насрочват нови парламентарни избори, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?