След изборите в Испания: Никога бъдещето не е изглеждало толкова несигурно

Не е изключено в близките месеци да се наложат нови избори

Премиерът консерватор Мариано Рахой спечели вчерашните общи избори в Испания, но неговата Народна партия не успя да получи мнозинство и сега се нуждае от съюзници, за да формира правителство. Левите партии постигнаха добър резултат и бяха близо до спечелване на пълно мнозинство, но няма да е лесно да се състави коалиция между тях, защото имат различни позиции. Няма да е изненада, ако в близките месеци се наложи да бъдат проведени нови избори.

Испания започва нова политическа епоха, която няма еквивалент в демократичната история на страната. Двупартийната система, която продължи близо четири десетилетия, върви към своя край, обобщава ситуацията в. "Мундо".

Никога досега партията победител не е печелила парламентарни избори с такъв малък дял от вота и никога досега бъдещето след изборната нощ не е изглеждало толкова несигурно. Новият парламент ще бъде пъзел от много части, които на всичко отгоре ще бъдат трудни за сглобяване, защото не си пасват, е коментарът на в. "Паис".

Резултатите

Испанската Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой е подкрепена от 28,72 процента от избирателите и получава 123 места в 350-местната долна камара на парламента - Конгреса на депутатите, показват официалните резултати, публикувани след преброяване на всички бюлетини и цитирани от Франс прес. Наказана за политиката си на икономии и за корупцията в страната, където всеки пети човек в активна възраст е безработен, НП изгуби абсолютното си мнозинство и сега разполага с 63 места по-малко, отколкото през 2011 г., като с това бележи най-слабия си резултат от 1993 г. насам.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) е втора с най-лошите резултати в цялата си история. Вчера тя бе подкрепена от 22 процента от гласоподавателите и получава 90 места в Конгреса на депутатите.

Лявата радикална партия "Подемос" и съюзниците ѝ (с 22,6 процента от гласовете) си осигури 69 места. Немалка част от успеха ѝ се дължи на политическите сили, с които тя се коалира в някои избирателни райони, и вероятно спечелените места в Конгреса на депутатите ще бъдат разпределени между няколко парламентарни групи

Другата нова формация в парламента - либералната "Сиудаданос" праща 40 депутати в Конгреса, подкрепена от 14 на сто от избирателите. Това е много по-нисък резултат от този, който прогнозираха социологическите проучвания.

Избирателната активност надхвърли 73 процента.

Така големите партии изглежда не могат да разчитат на спасение от малките - "Сиудаданос" и "Подемос", които не престават да ги отричат и нееднократно заявиха, че няма да ги подкрепят, тъй като според тях те въплъщават "старата политика". Сега предстои решаването на истинско судоку, тъй като нито левият, нито десният блок имат абсолютно мнозинство.


Друга възможна конфигурация е трипартиен съюз между "Подемос", "Сиудаданос" и социалистите (общо 199 места) за налагане на промяна в управлението, но този сценарий е сложен.

Остава подкрепата на малките регионални сепаратисти формации от Каталуния, Страната на баските и Канарските острови, които биха могли да помогнат на евентуален ляв блок да достигне нужния брой места, отбелязва АФП.

Рахой ще се опита да състави стабилно правителство

Досегашният премиер Мариано Рахой, заяви, че ще се опита да състави стабилно правителство. Страната се нуждае от стабилно правителство, което ще надгражда върху постигнатото през последните четири години от управляващата Народна партия, каза Рахой пред стотиците привърженици, събрали се пред партийната централа, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че е много важно икономическите реформи да продължат.

Ще трябва много да разговаряме, да водим диалог за постигане на споразумения, отбеляза премиерът пред поддръжниците си, които скандираха "Испания! Испания!".

В последните четири години трябваше да вземаме трудни решения, за да се справим с кризата. Правих това, в което вярвах, и което беше в интерес на Испания, призна 60-годишният лидер.

Левите: Испания навлиза в нова политическа ера


Испания навлезе в нова политическа ера, след като парламентарните избори възвестиха края на 40-годишната двупартийна система, заяви водачът на младата партия "Подемос" - противник на строгите икономии, Пабло Иглесиас, цитиран от Ройтерс.

"Днешният ден е исторически за Испания. Започваме нова политическа епоха в страната ни. Испания вече няма да е същата", заяви той.

По думите на лидера на социалистическата партия Педро Санчес в Испания настъпва нова ера на консенсус и диалог. Испанските избиратели гласуваха за левицата и за промяна, отбеляза той.

Водачът на другата нова партия, която влиза в парламента - "Сиудаданос" - Алберт Ривера каза, че ще играе ключова роля в съставянето на правителство на мнозинството.

Какво предстои

Консултациите за постигане на политическо споразумение могат да отнемат седмици и няма изгледи лесно да бъде съставен съюз. Конституцията на Испания не предвижда конкретен срок за съставяне на правителство след изборите.


Щом двете камари на парламента започнат работа след 13 януари, крал Фелипе Шести ще предложи кандидат, който да положи клетва за министър-председател, след като са се провели консултациите между парламентарно представените партии. Ако този кандидат не получи абсолютно мнозинство, гласуването ще бъде повторено след 48 часа и тогава ще му бъде необходимо обикновено мнозинство. Ако вотът отново бъде загубен, кралят трябва да предложи нов кандидат. Ако никой кандидат не получи мнозинство в рамките на два месеца след първия парламентарен вот, трябва да бъдат произведени нови избори.

Въпреки това испанската конституция не е определила краен срок, преди който кралят да предложи първия кандидат. Това ще зависи до голяма степен от преговорите между различните фракции. В 11-те парламентарни избори, организирани след 1977 г., съставянето на правителство никога не е отнемало по-малко от месец и повече от два. Повечето анализатори обаче се единодушни, че този път може да е необходимо много повече и е възможно да се стигне до нови избори. Ето някои от вариантите на коалиции, описани от Ройтерс:

Дясноцентристки пакт между Народната партия и "Сиудаданос": Такава коалиция няма да разполага с необходимите 176 места за абсолютно мнозинство, тъй като общият брой депутати, който двете партии вкарват в парламента, е 163. Те ще се нуждаят от това други партии да гласуват с "въздържал се", което изглежда малко вероятно.

Лявоцентристка коалиция между социалистите и "Подемос": Двете партии и формацията "Обединена левица" биха разполагали със 161 места, но пак няма да има пълно мнозинство. Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас бе казал, че ще настоява за отстъпки от Испанската социалистическа работническа партия, преди да се съгласи на какъвто и да било съюз. Такава коалиция ще изисква подкрепата и на други парламентарно представени партии, което предвещава дълги и трудни преговори.

Голяма коалиция между Народната партия и социалистите: Такава коалиция ще разполага с общо 213 места в парламента, но Рахой и лидерът на социалистите Педро Санчес отхвърлиха неколкократно подобна възможност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа