Испанските социалисти се приближават до мнозинство след изборите на 28 април

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес

Испанската социалистическа работническа партия е фаворит за спечелването на парламентарните избори на 28 април, сочат данните от проучване на испанска социологическа агенция, предаде Ройтерс.

Извършеното по поръчка на вестник "Вангуардия" проучване на агенция GAD3 сочи, че резултатът на социалистите ще бъде близък до необходимия за постигане на мнозинство в парламента с помощта на други две партии. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес може да спечели около 176 места - резултат, необходим за постигането на мнозинство в парламента с подкрепата на крайнолявата партия Подемос и Баската националистическа партия.

Според проучването възможна коалиция между консервативната Народна партия, Сиудаданос и относителното новата сила на политическата сцена на Испания - крайнодясната Вокс би спечелила около 160 места, недостатъчни за постигането на парламентарно мнозинство.

Полицията в град Билбао, Северна Испания, влезе вчера в сблъсъци със стотици демонстранти срещу предизборна проява на лидера на Вокс Сантяго Абаскал, предаде АП. Двама души бяха арестувани от регионалната полиция на Страната на баските. Демонстрантите хвърляха тухли и други предмети по полицаите, които използваха палки и щитове, за да разпръснат множеството, събрало се пред център за конференции, където Абаскал провеждаше предизборна проява.

Крайнодясната партия Вокс ще се опита за първи път да влезе в испанския парламент на изборите на 28 април, отбелязва АП. Вокс обещава да се бори с незаконната имиграция и да централизира властта в Испания, отнемайки правомощия от региони като Страната на баските.

Споделяне

Още от Европа