Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо ще оглави еврогрупата

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо има подкрепата на страните от еврогрупата да стане неин председател от средата на 2015 г., съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой на пресконференция в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Разбрах от г-жа Меркел и от лидерите на много други страни, че смятат г-н Де Гиндос за много подходящ кандидат да изпълнява функциите на председател на еврогрупата от средата на 2015 г.", каза Ван Ромпой.

Още в края на юни в. "Файненшъл таймс" написа, че за поста председател на Еврогрупата най-големи шансове има испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо. Преди две години той загуби място в изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Мадрид настояваше, че на Испания се полага подобно място по силата на неписано споразумение между най-големите икономики в еврозоната да имат постоянно представителство в този борд.

След това Испания бе единствената страна, която не подкрепи кандидатурата на Йерун Дейселблум за лидер на Еврогрупата.

Назначаването на испанец начело на Еврогрупата ще изпрати и важно послание предвид това, че Испания успешно премина през европейска спасителна програма, отбеляза тогава изданието.

Споделяне

Още от Европа