Испанският премиер очаква нови парламентарни избори през юни

Мариано Рахой

Испанският премиер Мариано Рахой очаква в страната да бъдат произведени нови парламентарни избори през юни, след като последните, през декември, не излъчиха ясен победител и два месеца по-късно няма изгледи за съставяне на ново правителство, предаде Франс прес.

"Най-вероятният (сценарий) е нови избори на 26 юни", каза Рахой в разговор с британския си колега Дейвид Камерън в Брюксел.

Изборите на 20 декември доведоха до безпрецедентно раздробяване на испанския парламент, с четири големи политически групи. В началото на този месец крал Фелипе Шести натовари лидера на социалистите Педро Санчес да се опита да състави ново правителство, след като консерваторът Рахой не успя да получи необходимата подкрепа. На практика той трябва да избира между коалиция с някоя от двете нови партии - крайнолявата "Подемос" ("Ние можем") или центристката "Сиудаданос" ("Гражданите") - които са на противоположни позиции по въпроса за Каталуния - най-богатата испанска автономна област, която е управлявана от сепаратисти.

На 2 март Санчес ще представи програмата на своето правителство пред парламента. Ако то не получи вот на доверие от депутатите, ще започне да тече срок от два месеца за формиране на нов кабинет. В случай че отново не бъде съставено правителство, парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани предсрочни избори, които на теория трябва да бъдат произведени през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа