Испанският премиер се закани да обяви проституцията извън закона

Сн.: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес се закани да криминализира проституцията в страната. В реч пред конгреса на социалистическата партия той заяви, че тази професия "поробва" жените.

Проституцията в Испания бе декриминализирана през 1995 г., а през 2016 г. ООН отчете, че сексиндустрията в страната е на стойност 3.7 млрд. евро, припомня Би Би Си.

Проучване, проведено през 2009 г., установи, че един от трима мъже в Испания е плащал за секс. Друго проучване, публикувано същата година, обаче допусна по-висок дял- 39%, а през 2011 г. ООН посочи Испания като третия по големина център за проституция в света след Тайланд и Пуерто Рико.

В момента проституцията в Испания не е регулирана и не са предвидени наказания за онези, които предлагат платени секс услуги по своя воля. В същото време обаче сводничеството или посредничеството между предлагащите секс услуги и потенциалните клиенти е незаконно.

Сексиндустрията в Испания процъфтява след като бе декреминилазирина.

За 26 години страната си спечели славата на "бордея на Европа". Смята се, че около 400 хиляди жени, предимно от по-бедните европейски държави, Африка и Латинска Америка, работят като проститутки в Испания.

Педро Санчес смята да сложи край на това."Поемам ангажимент, който ще изпълня -да премахнем проституцията, която поробва жените в нашата страна", заяви той.

Според пространно журналистическо проучване, публикувано от агенция "Ефе", 95% от проституцията в страната не се упражнява доброволно, а под една или друга форма на принуда – социално-икономически фактори, заплахи или друг вид натиск. Секстрафикът в страната генерира 7-8 млн. евро на ден, сочи същото проучване, описващо страната като втори пазар по проституция в Европа след Германия и като "рай за международните мафии".

Полицейските доклади сочат, че само през 2017-а година при операции за предотвратяване на трафик на хора в Испания, са били разкрити мрежи с 13 хиляди жени. 80 процента от тях са били експлоатирани против тяхната воля.

"Най-лошото нещо е, че някои млади хора възприемат за нормално да плащат на жена за секс услуги, когато пожелаят", посочва проучването.

През 2019 г. социалистическата партия на Санчес обеща в предизборния си манифест да обяви проституцията извън закона. Мнозина възприеха това като опит да бъдат привлечени повече гласове от жените в страната. За две години обаче партията все още не е внесла никакъв законопроект. Испанските медии пишат, че преди да внесат такъв проект в парламента, социалистите трябва да получат съгласие от коалиционния си партньор - крайнолявата партия Подемос, което означава, че това няма да се случи скоро.

Поддръжниците на проституцията твърдят, че откакто тя е узаконена в Испания, за много жени животът е станал по-безопасен. През последните години обаче все по-сериозно нараства тревогата в обществото за трафика на жени с цел проституция.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?