Истанбулските болници снабдени с банки кръв на натовски лидери

Турция засили допълнително и без това изключителните мерки за сигурност преди срещата на НАТО в Истанбул, след бомбените атаки в четвъртък, при които четирима души загинаха.

Полицията е предприела проверки в търговски центрове, автобусни и железопътни спирки.

Белият дом обяви още в четвъртък, че атентатите в Анкара и Истанбул няма променят плановете на президента Буш, който е един от 50 - те правителствени и държавни ръководители и министри, които ще участват на срещата на върха на НАТО.

"Извънредно положение" ще бъде въведено временно във всички болници в окръг Истанбул, където в понеделник и вторник ще се проведе срещата на алианса, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен - Тюрк.

В повишена готовност ще бъдат приведени всички лечебни заведения в най-големия турски град. Медицинските екипи от дълго време се подготвят за всякакви случаи - от бомбени нападения до атаки с биологически оръжия. За да се реагира адекватно при подобни случаи, е бил обучен персонал и е било закупено специално защитно облекло.

Всички лидери, които ще участват в срещата на върха на НАТО предварително са изследвали кръвната си група и са дали кръв, която се съхранява в банки, за да бъде използвана, в случай на нужда.

Храната, която ще се сервира на високопоставените гости, ще бъде изследвана предварително от регионалната дирекция по здравеопазване.

Истанбулската атентаторка е замесена в предишни атаки

Жената, която е причинила бомбената експлозия в автобус в Истанбул, е била замесена и в два предишни бомбени атентата, организирани там, съобщи Си Ен Ен - Тюрк, позовавайки се на валията на Истанбул Муаммер Гюлер.

Тя е била известна с фалшива самоличност като "Бехидже Чаталджан", а истинското ѝ име е Семиран Полат. Гюлер не съобщи коя е организацията, за която е действала Полат, като посочи само, че става въпрос за лява групировка с марксистка ориентация.

По-рано турските медии съобщиха, че вероятно жената, причинила бомбената експлозия, е била активист на крайно лявата екстремистка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С). Тази организация е включена в списъка с терористични организации на САЩ и ЕС и през април паралелно в Турция и различни европейски страни, сред които Италия, Германия, Гърция, Белгия и Холандия, срещу нея бе извършена координирана акция на силите за сигурност.

ДХКП-С действаше в Турция преди 1980-те години, но след интензивните мерки на турската полиция срещу нея, дейността ѝ значително заглъхна. Няколко от ръководителите на организацията избягаха в Европа, където се смята, че организацията има мрежа от поддръжници, симпатизанти и последователи.

Двата атентата, в които Полат е била замесена, бяха извършени през август миналата година. При първия, на 6 август, с бомба с дистанционно управление беше атакувана военна кола, а при втория, на 21 август, бяха извършени няколко бомбени нападения срещу сграда на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Полат е била сред издирваните за тези нападения лица.

Споделяне

Още от Балкани