Италиански вицепремиер ще отстоява "естественото семейство"срещу еднополовите родители

Матео Салвини

Крайнодесният вицепремиер на Италия Матео Салвини е разпоредил да бъдат въведени промени в официалните формуляри, така че еднополови двойки да не могат да се обявяват за родители на деца, съобщи Ройтерс.

В интервю за католическия онлайн вестник "Нуова бусола куотидиана" Салвини, който е вътрешен министър и лидер на антиимигрантската партия "Лига", казва, че е дал указания във формулярите за лични документи за деца вече да няма графи "родител 1" и "родител 2", а да бъде изписано "баща" и "майка". 
 
"Ние ще защитим естественото семейство, основано на съюза между мъж и жена. Аз ще използвам всички свои възможни правомощия", заявява той.
 
В Италия сурогатната бременност е незаконна, а еднополовите двойки нямат право да осиновяват деца. Но някои съдилища и общински администрации в страната дават родителски статут на партньора на майка или баща, които имат деца от предишна връзка, въпреки че това не е предвидено от националното законодателство. 
 
Салвини настоява, че правителството никога няма да приеме сурогатна бременност или "подобни ужасии". 
 
Според проучвания на общественото мнение сега Матео Салвини е най-популярният политик в Италия. Неговата социално консервативна политика засега се харесва на избирателите. Анкета на "Ипсос" сред католици, декларирали, че ходят на литургия поне веднъж седмично, установява, че подкрепата за него се е удвоила за период от четири месеца - през март тя е била под 16 на сто, а през юли е достигнала близо 32 процента, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят