Италиански зам.-министър е обвинен за връзки с мафията

Италианската прокуратура обвини заместник-министъра на икономиката Никола Козентино във връзки с мафията, съобщи ИТАР-ТАСС.

Прокурорът на Неапол Рафаеле Пичирило внесе за разглеждане в долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите, искане за арест на 50-годишния политик от партията "Народ на свободата" на премиера Берлускони.

То се основава на сведения, събрани при продължително разследване, че Козентино подпомага дейността на един от най-големите кланове на камората в южните части на област Кампания, където заместник-министърът бе номиниран като кандидат за губернатор на предстоящите догодина избори.

Според информатори политикът прикривал незаконни сделки за рециклиране на отпадъци и лобирал за гласуване на "необходимите" законодателни актове на регионално ниво.

Никола Козентино, който е роден в градчето Казал ди Принчипе, където се смята, че е възникнала камората, отхвърли обвиненията, като ги определи като "безпочвен дим от 90-те години на миналия век".

Председателят на Камарата на депутатите Джанфранко Фини заяви, че независимо дали ще бъде арестуван или не, Козентино не може да се кандидатира за губернатор на Кампания. Депутатите трябва да вземат решение по искането на прокурор Пичирило в най-кратък срок, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Европа