Италианският външен министър насърчи България да приеме бази на НАТО

Италианският външен министър отрече в София, че твърдата позиция на България или друга страна по кризата в Ирак може да повлияе негативно на присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Трябва да се направи всичко за мирно разрешаване на кризата около Ирак, трябва да се движим в рамките на ООН, каза Франко Фратини след срещата си с външния министър Соломон Паси. По думите му Съветът за сигурност трябва да се радва на доверие, което означава, че е невъзможно сроковете за дейността на инспекторите да се удължават неопределено. Според Фратини в СС на ООН трябва да се стигне до широко споделено мнение, защото евентуален срив в Съвета ще е травма за международната общност.

Италия заедно с Великобритания, Испания, Дания и други страни от ЕС подкрепя твърдата позиция на САЩ спрямо Ирак.

Помолен да коментира евентуално разполагане на военни бази на НАТО в България преди фактическото членство на страната ни в алианса, Фратини каза, че гледа позитивно на тесния контакт на България с НАТО преди нейното присъединяване.

Соломон Паси коментира въпроса с думите: "Колкото по-скоро, толкова по-добре". Той заяви, че разполагането на бази на НАТО на територията на България би имало значителен положителен ефект за страната. Неслучайно на територията на Германия има 20-30 такива бази, добави външният министър.Той припомни, че още по време на предизборната си кампания в Бургас през 2001 година е казал, че ще положи усилия българските бази от този регион да бъдат трансформирани в бази на НАТО.

Много европейски страни, сред които и Италия, упълномощават за ползването на бази, каза италианският външен министър. Ние го правим, тъй като считаме, че натискът над Ирак е важен инструмент, който да накара Саддам Хюсеин да се разоръжи, допълни Фратини. Той даде пример с Германия, която е пацифистка страна, но предоставя базите си на НАТО и никой не се учудва от това.

След разговорите между двамата външни министри бяха разменени ноти, с които приключи процедурата по влизане в сила на Спогодбата между правителството на България и правителството на Италия за създаването и дейността на Българския културен институт в Рим и на Италианския културен институт в София.

Беше подписан и Меморандум за разбирателство между италианската фирма "Енел продуционе" и българската НЕК за участие в енергийния проект ТЕЦ "Марица изток" 3. Меморандумът беше подписан от президента на "Енел" Пиеро Нюди и от изпълнителния директор на НЕК Васил Анастасов. Според Франко Фратини с този меморандум Италия става първи икономически партньор на България по отношение броя на инвестициите в страната ни.

По-рано днес италианския външен министър се срещна с премиера Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?