Италия даде моторници на либийската брегова охрана

Италия даде моторници на либийската брегова охрана

Италия предаде четири ремонтирани моторници на либийската брегова охрана, за да подпомогне усилията на Либия за спиране на трафика на хора, но подкрепата ѝ притеснява хуманитарни групи, които разполагат спасителни кораби край либийските брегове, предаде Ройтерс.

През февруари Италия и ЕС обещаха да окажат помощ за флота на бреговата охрана на правителството в Триполи, възлизаща на милиони евро. Около 90 екипажа бяха обучени от ЕС.

"Това са способни служители и моряци, които от този момент насам могат да помагат за операция с две цели. Първата от тях е контрол на либийските води, което е крайно важно за стабилността на тази страна", заяви италианският вътрешен министър Марко Минити при предаването на плавателните съдове на подкрепяното от ООН правителство.

"Втората е да допринесат, заедно с Италия и други европейски страни, за сигурността на централната част на Средиземно море, с капацитет за намеса срещу трафикантите на хора и за превантивни действия срещу тероризма".

През идните седмици ще бъдат доставени още шест ремонтирани моторници, съобщи Минити.

Либийски представители обаче казват, че се нуждаят от далеч повече техника от доставените от Италия кораби втора ръка.

Хуманитарни групи, чиито спасителни кораби обикалят на над 30 км от либийския бряг, казват, че членове на либийската брегова охрана са излагали на риск екипажи и мигранти при няколко инцидента в морето. Групите се опасяват не само за собствената си сигурност, а и за тази на мигрантите, намиращи се в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа