Италия криминализира нелегалната имиграция

Долнатата камара на италианския парламент - Камарата на депутатите, прие законопроект, според който нелегалното влизане или пребиваване в Италия ще се смята за престъпление. Това е поредната стъпка в кампанията на консервативната коалиция на премиера Силвио Берлускони срещу нелегалната имиграция, предаде АП, цитирана от БТА. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената.

Според текста влизането или пребиването в Италия без разрешение ще се смята за престъпление, а наказанието ще е глоба от 5000 до 10 000 евро, но без затвор. Такъв се предвижда за всеки, който даде под наем жилище на нелегален имигрант. Срокът за престоя на нелегалните имигранти в центровете за установяване на самоличността и експулсиране се променя от два на шест месеца.

Миналата година над 36 000 имигранти, предимно от Африка, са пристигнали в Италия нелегално по море и страната вече е четвъртата по имигрантски поток след САЩ, Канада и Франция. Миналата година 31 160 души са поискали убежище в Италия – над два пъти повече от 2007 г.

Италия отдавна издава заповеди за експулсиране на влезлите нелегално, но новият закон ще криминализира не само влизането, но и пребиваването, отбелязва АП. Това, според критиците му, ще доведе до появата на робство в Италия, както се изрази депутатът Роко Бутильоне, защото ще създаде класа от работници без никакви права.

Депутатката Мануела дел Лаго от крайно дясната Северна лига, инициатор на законопроекта, обаче възрази, че Италия поема в правилната посока. Не разбираме защо трябва да ги държим всичките тук, а в другите страни не приемат никого, обясни тя позицията си.

Споделяне

Още от Свят