Италия намалява заплатите на посланиците

Министерството на външните работи на Италия ще съкрати със 108 милиона евро разходите си през следващите три години. Това става ясно от доклад на министъра Федерика Могерини пред смесената комисия по външната политика на двете парламентарни камари, съобщи БТА.

"Тези мерки ще засегнат и икономическите условия за работа на дипломатическия персонал в чужбина и по този начин ние отговаряме на ширещата се чувствителност по тази тема", уточнява министърът на външните работи.

Изчистено от мъглявата политическа фразеология, това означава, че ръководството на външното министерство е принудено да реагира на растящото недоволство от привилегиите и невероятно високите възнаграждения, които получават италианските дипломати в чужбина.

Официални данни е практически невъзможно да се получат, заяви икономистът професор Роберто Пероти от университета "Бокони" в Милано, който ръководи работната група по държавните разходи към секретариата на премиера Матео Ренци.

Той е успял да се сдобие с частична информация за възнагражденията на италианските посланици в чужбина, благодарение на отзивчиви ръководни служители във външното ведомство, които предпочели да запазят анонимност. Професор Пероти е съпоставил тази информация със свободното достъпните в Интернет пълни данни за заплатите на посланиците на Германия, като е обобщил резултатите само за трите най-скъпи столици на
всеки континент, както и за представителите в ООН, работещи в Ню Йорк и в Женева.

Оказва се, че италианските посланици получават средно 2.5 пъти по-високо месечно възнаграждение от германските си колеги, като тази разлика нараства на близо 3 пъти в Европа и в Северна Америка.

Ръководителите на дипломатическите мисии на Италия са възнаградени по двойна таблица - под формата на месечна издръжка плюс работната заплата, докато тези на Германия се задоволяват само с месечната заплата.

Най-високоплатеният италиански посланик е в Токио, където получава 27 028 евро на месец, от които 21 643 евро издръжка и 5385 евро заплата. Неговият германски колега в същата столица получава 10 018 евро месечна заплата.

Следващите фрапантни разлики са в Москва (26 998 евро срещу 10 018), Вашингтон (24 606 срещу 9495) и Лондон (21 789 срещу 8449).

Според публикация в електронното издание "Уолстрийт Италия" ръководителят на италианската мисия в ООН в Женева не само получава близо 2.5 пъти повече от германския си колега (19 757 евро срещу 8449), но и живее във вила с 12 бани, чийто месечен наем е 22 000 евро.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?