Италия отново отваря училищата след повече от шест месеца

Огромно организационно усилие и здравен риск

Италия отново отваря училищата след повече от шест месеца

Изминаха повече от шест месеца, откакто италианските ученици бяха принудени да си останат вкъщи, заради карантината срещу новия коронавирус. Предприетите стъпки те да бъдат върнати отново в училище са едно огромно организационно усилие, а и здравен риск, пише в понеделник агенция ДПА.

Никоя друга страна в света, с изключение на Китай, не е затваряла училищата си по-дълго от Италия: заради коронавируса италианските ученици бяха принудени да стоят по домовете си от началото на март. Сега усилията те да бъдат върнати отново в клас са сериозно изпитание за способностите на правителството на премиера Джузепе Конте, на фона на големи логистични предизвикателства и нови страхове от разпространение на заразата.

"Съществуват много, наистина много тревоги и много опасения", каза пред ДПА Марция Виталиано, директорката на "Виа Нити" - прогимназиално и начално училище в северната част на Рим.

В "Нити", както го нарича персоналът, мерките срещу коронавируса изискват учениците да се подреждат на опашка пред входа на училището, с маски и спазвайки социална дистанция, преди температурата им да бъде измерена.

Веднъж влезли в час, те могат да свалят маските си, стига да спазват дистанция от един метър помежду си. Чиновете трябва да бъдат дезинфекцирани редовно. Не е разрешена размяната на писалки и моливи.

"Носенето на маската е малко досадно и не можем да се прегръщаме и да си докосваме ръцете. Малко е трудно, но се свиква", каза пред ДПА 11-годишно момиче от училището на Виталиано.

Повечето от общо 8,5 милиона италиански ученици се предвижда да започнат училищната година днес. Учебните занятия в немскоговорящия Южен Тирол обаче започнаха още миналата седмица. Няколко други региона, от друга страна, отложиха началото на учебната година с една седмица.

Подготовката за учебната година е трудна, а конституционният референдум, както и местните и регионални избори на 20-21 септември представляват допълнително препятствие.

Гласуването обичайно се произвежда в сградите на училищата, така че отворените наново училища ще трябва временно да затворят, за да бъдат разположени в тях кабинките за изборите след седмица.

Междувременно доставките на повече от 2,4 милиона едноместни училищни чинове, поръчани от правителството за улесняване на спазването на социалната дистанция в клас, закъсняват. Не се очаква те да завършат преди края на октомври. Към миналия четвъртък са доставени едва 100 000, според Националната асоциация на училищните директори.

Училищата чакат също доставката на предпазни маски, след като правителството обеща набавянето на 11 милиона дневно, и се борят с недостига на персонал и често неподходящите условия в сградите.

Приспособяването към предписанията срещу разпространение на коронавируса, включително, например, отделни стаи за изолация за предполагаемите случаи, изискват по-широки пространства, каквито не винаги съществуват.

В Рим на някои училища ще им бъде позволено да провеждат часове на открито сред руините на Римския форум и на хълма Палатин, както и в археологическия парк на Колизеума, се казва в съобщение.

Други учебни заведения няма да имат този късмет и ще отворят само частично. Някои са толкова изостанали с подготовката, че са поискали по изключение да отложат началото на учебната година.

Джулия Колучи, работеща майка на три деца от Рим, заяви, че най-големият ѝ син ще има присъствени часове в гимназията три дни в седмицата и онлайн часове два дни, "докато продължи действието на противоепидемичните мерки".

Междувременно най-малкият ѝ син ще ходи на забавачка от понеделник до петък, но с намалена продължителност на заниманията до 12 октомври, като започва с един час на ден през първите две седмици.

"Всичко е много просто . . . , но това, което има значение е, че отново отварят врати", каза тя.

Крайнодесният опозиционен лидер Матео Салвини твърди, че плановете за връщане в училище са хаотични, и призова за оставката на министъра на образованието Лучия Адзолина.

Премиерът Конте, от своя страна, каза пред в."Фолио", че "правителството работи непрекъснато за да гарантира пълната сигурност за връщащите се в училище", като прави значителни допълнителни инвестиции.

"Няма причина за песимизъм, защото за няколко месеца ще направим за училищата това, което не е било правено за десетилетия, като отделим за тях 7 млрд. евро от януари", заяви той.

Италианският премиер прикани младите хора да спазват антивирусните мерки, тъй като страната напоследък регистрира всеки ден около 1500 нови случая на заразяване с коронавируса. До момента в Италия са регистрирани повече от 280 000 заразени, над 35 500 от които са починали.

Експерти очакват повторното отваряне на училищата да доведе до някои случаи на заразяване, но властите се надяват, че клъстърите в класни стаи бързо ще бъдат откривани и изолирани.

"Това е предизвикателство. Точно както лекарите и медицинските сестри бяха на фронтовата линия през февруари и март, сега е наш ред, и ние трябва да излезем и да си вършим работата с отдаденост", каза Виталиано.

"Разбира се, някои класове може да се заразят и лекарите ще се погрижат за тях. Ключовият момент обаче е, че когато бяхме във ваканция, ходехме по ресторанти и пицарии. Защо сега да не се върнем в училище?", попита директорката.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус