Италия планира да продаде държавни активи за 50 млрд. евро

Италианските власти планират да продадат държавни активи за 50 млрд. евро, за да намалят държавния дълг на страната, пише вестник "Кориере дела Сера". Намеренията за приватизация все още не са окончателно утвърдени, но се предполага, че сред активите за продан може да е 70-процентният дял на държавата в банка Cassa Depositi e Prestiti,.

Сред компаниите, чиито държавни акции също може да бъдат пуснати за търговия, се спрягат Fintecna, която притежава корабостроителното дружество Fincantieri, пускащо военни плавателни съдове, както и експортно кредитиращата Sace.

Италия е една от държавите, които сериозно пострадаха от дълговата криза в Еврозоната. Към момента борчът на страната възлиза на около 1.9 трилиона евро или 120 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

През есента на миналата година всички три международни рейтингови агенции "Мудис", "Фитч" и "Стандард енд Пуърс" (S&P) свалиха кредитния рейтинг на Италия. По-рано през януари S&P свали рейтинга на страната с още една степен до "ВВВ+", а "Фитч" предупреди, че до края на януари ще намали кредитния рейтинг на страната с две степени.

За понижаване на нивото на държавния дълг Италия прие антикризисен план, включващ повишаване на данъците върху добавената стойност и на имотите, както и увеличение на пенсионната възраст. В близките 20 години Рим трябва да намали държавния дълг от 120 до 60 на сто от БВП.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?