Италия поема командването на силите в Ливан

Италия поема командването на силите в Ливан

Италия изрази желание да ръководи международните сили, които ще контролират примирието в южен Ливан. С тази задача трябваше да се нагърби Франция, която обаче изрази притеснение за неясния мандат на мисията и предложи само 200 войници, предаде ББС. 

Междувременно израелски войски са застреляли трима мъже, за които смятат, че са бойци на въоръжената групировка Хизбула. Този инцидент още веднъж показа несигурността на примирието. 

Израел обясни, че тримата мъже се придвижвали към техните войници по заплашителен начин. 

До 2 месеца пращаме български контингент

Изпращането на български военнослужещи в Ливан в рамките на мироопазващата мисия на ООН ще стане най-късно до 2 месеца, съобщи във вторник военният министър Веселин Близнаков. По думите му инициативата за изпращането на български войници е дошла от него и от външния министър Ивайло Калфин, които са поставили въпроса на последното заседание на Министерския съвет в неделя в Евксиноград.

още

Двама мъже загинаха и трети беше ранен при инцидент близо до ливанското село Шама, на около 4 км от границата с Израел, съобщиха израелски военни.

На деветия ден от спирането на огъня израелските войски остават в южен Ливан, а двете враждуващи страни си разменят обвинения за насилието.

Рим поема командването и праща 3 000 войници

Италианският министър-председател Романо Проди заяви, че неговата страна е готова да ръководи международните сили на ООН. Рим е готов да изпрати 3 000 военнослужещи в зоната на конфликта – засега това е най- многочисленият контингент, предлаган от някоя страна. Решението обаче все още не е окончателно.

Приветстваме “позитивната роля” на Италия, заяви ливанският министър на информацията Гази Африди.

Израел вече обяви, че ще се радва, ако силите на ООН са под италианско ръководство.

Романо Проди обаче аяви, че нова резолюция трябва да даде “специфичен мандат, специфично съдържание и много ясна дефиниция” на мисията.

По-рано Италия предложи да оглави мироопазващите сили на ООН в Ливан и каза, че ще изпрати 2 000 войници.

Очаква се генералният секретар на ООН Кофи Анан да вземе решение за командването на силите в края на седмицата.

Критики към Франция

Позицията на Франция бе посрещната със силен критицизъм в американските медии. “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост”, “Лос Анджелис таймс” и други вестници излязоха с редакционни коментари.

В коментар, озаглавен “В очакване на Жак”, “Ню Йорк таймс” писа, че ангажиментът на Франция да изпрати допълнително 200 миротворци в Ливан е смехотворен. 

Когато по-рано този месец Съветът за сигурност на ООН прие подготвената от французите и американците резолюция за спиране на огъня, това ставаше с ясното разбиране, че Париж би оглавил 15-хилядните международни сили и да участва с голям военен контингент, припомня вестникът.

Администрацията във Вашингтон също изрази недоволство.

Искам да се надявам, че те ще изпратят повече войски, каза президентът Джордж Буш. “Те познават региона по-добре от всеки друг”, допълни той.

Под натиск на Вашингтон и на генералния секретар на ООН за бързо разполагане на мироопазващите сили, министрите на ЕС ще се срещнат в сряда, за да координират усилията си.

Досега няколко европейски страни – Италия, Франция, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Гърция, Белгия, Финландия и Португалия – са изявили готовност за участие. 

Числеността на предложените досега от всички страни контингенти, обаче, е далеч под очакванията на ООН за разполагане на 3 500 войници в Ливан от началото на септември, като в последствие броят им нарасне до 15 000. 

Буш настоява за “зона за сигурност” в Ливан

Междувременно в понеделник американският президент Джордж Буш обяви, че САЩ ще увеличат пакета за подпомагане на Ливан до 230 млн. долара. Той изтъкна спешната нужда от укрепване на международните сили.

Буш заяви, че изпълнението на крайната цел – разоръжаване на Хизбула – може да се реализира само ако по границата се създаде “зона за сигурност”.

Той допълни, че са необходими по- категорични правила, за да се отговори на възраженията на ЕС към мандата на мисията. По-късно представители на администрацията обаче уточниха, че Буш няма предвид да предлага нова резолюция на ООН. 

Помощник – държавният секретар Марк Малох Браун каза, че все още има надежда европейските страни, включително и Франция, да се включат с повече военнослужещи.

Той отхвърли позицията на Израел, че страни, с които еврейската държава няма дипломатически отношения – като Малайзия и Индонезия – трябва да бъдат изключени от мероопазващите сили.

Тези сили трябва да се ползват с доверието на Израел, но това не му дава право да отказва участието на някои от тях, каза Браун. 

Очакваме Израел да погледне на мироопазващите сили в тяхната цялост и дали те представляват широк международен баланс, каза помощник-държавният секретар.

Резолюция 1701 на ООН предвижда разполагане на 15 000 войници, които да гарантират примирието.

Някои страни обаче се въздържат от участие, тъй като се притесняват, че войници може да бъдат въвлечени в конфликт, ако от тях се иска директно разоръжаване на Хизбула.

Хизбула отказва да се разоръжава

В понеделник лидерът на групировката отхвърли исканията за разоръжаване.

Шейх Наим Касем е заявил пред арабската телевизия Ал Джазира: “Казвам го ясно: съпротивата ще продължи. Ние трябва да останем в състояние на готовност срещу този враг (Израел).”

Той повтори, че Хизбула е спечелила победа в 34-дневния конфликт с Израел.

Споделяне

Още от Свят