Италия ще спре държавното финансиране на политическите партии

Италия ще спре държавното финансиране на политическите партии. До това решение се стигна след скандали за неправомерно харчене на държавните субсидии.

Коалиционното правителство на левицата и десницата, оглавявано от Енрико Лета одобри проектозакон за окончателното премахване на държавното финансиране на партиите, съобщи БНР. Това ще стане поетапно, като през следващите три години финансирането ще бъде постепенно редуцирано и ще бъде окончателно елиминирано от 2017 година.

Досега всяка партия получаваше субсидии от държавата в зависимост от броя на получените гласове на изборите. Сумата беше от 1.52 евро за всеки глас, получен от съответната партия, което е по-малко в сравнение със субсидиите във Франция или Германия например.

Идеята за отпадането на държавното финансиране в Италия се утвърди заради негодуванието на общественото мнение срещу привилегиите на политическата класа. Серия от скандали също разкри, че партиите са харчели част от държавните средства за разточителни партита, ресторанти и луксозни бижута или са били незаконно присвоявани от техни функционери.

Според новия проектозакон, партиите ще могат да получават дарения от граждани, които ще се ползват от данъчни облекчения върху доходите за дарената от тях сума.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?