ИТН с готов мандат – правосъдният министър е сменен, Петър Илиев повишен до вицепремиер (видео)

Все по-актуален е въпросът иска ли ИТН правителство

След драматичен ден, в който номинираният за правосъден министър Момчил Иванов отпадна от проектокабинета и за борени часове бе заменен с колегата му от "Има такъв народ" Иво Атанасов, партията на Слави Трифонов успя да представи в срок пред президента състава на правителството. В него остава номинираният за министър на вътрешните работи адв. Петър Илиев, независимо от съмненията за плагиатствал научен труд на свой колега. Той е предложен и за вицепремиер.

Кандидатът -премиерът на ИТН Пламен Николов, придружаван от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов, представи пред президента Румен Радев структурата и състава на кабинета точно в 17 ч. на 5 август, когато изтичаше последният възможен срок.

"От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на хора, които могат да се сглобят в единен и ефективен кабинет. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача. Надявам се също така, че продължавате в открит и конструктивен диалог в НС да търсите необходимата парламентарна подкрепа, обединени от общи цели и приоритети в интерес на българските граждани", каза Румен Радев.

С изпълнението на връчения от президента мандат, ИТН се доближава с още една крачка към часа на истината, когато правителството трябва да бъде гласувано в парламента. Очакванията са това да стане в сряда. В петък вечерта Радев подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере излъчения от ИТН кандидат за премиер Пламен Николов.

В пленарната зала първо се подлага на гласуване кандидатурата на премиера, а след това на предложените министри, но анблок.

Засега ИТН няма потвърждение от нито една от трите политически сили, с които води разговори, че ще подкрепят кабинета.

Иска ли ИТН наистина подкрепа

Фактът, че решиха да остават Петър Илиев и дори да го повишат до силов вицепремиер, поставя под въпрос декларираното от ИТН желание да получат подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ!". Към тези съмнения се добавя новопредложеният за правосъден министър Иво Атанасов, който в свои медийни изяви показва крайно негативно отношение към потенциалните партньори на ИТН.


Иво Атанасов

"Гласуването е моментът, в който ще стане ясно реалното отношение на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" към проектокабинета на "Има такъв народ", като липсата на подкрепа ще е сигнал за трети парламентарни избори през тази година", коментира Тошко Йорданов на излизане от президентството.

"Ако те искат да има нови избори, няма да подкрепят кабинета, това е", добави Йорданов.

Той определи предложения за правосъден министър Иво Атанасов "изключителен професионалист, съдия с дългогодишна практика".

Тошко Йорданов нападна медиите за оттеглянето на "антисоросоида" Момчил Иванов.

"Момчил не е в този списък заради вас (журналистите – б.р.), защото вие тиражирахте глупости и лъжи. Ние му вярваме, това е негово решение, не е казарма, в която издаваш заповед и някой тръгва на фронта".

Депутатът от ИТН Момчил Иванов не съобщи лично решението да оттегли кандидатурата си за министър, но от думите на кандидат-премиера Пламен Николов стана ясно, че достойнството му било накърнено заради публикации в пресата. Момчил Иванов стана мишена на критики заради фейсбук постове, в които говори за "соросоидните платени политици - майкопродавници", а междувременно изтече и непотвърдена информация за негов чат със студентка, която да му се яви по жартиери.

"Всичко онова, което са наложи да преживее като изказвания и публикации в пресата, не позволява на неговото достойнство да продължи с тази сага", обясни в петък сутринта Николов.

Николай Хаджигенов от Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) коментира в кулоарите на парламента, че би било разумно да бъдат оттеглени и други, например номинираният за вътрешен министър адв. Петър Илиев, за когото се появиха съмнения, че е преписал научен труд на колегата си доц. Наталия Киселова и Софийският университет започна проверка на случая.

ИТН подреди сама правителството си и след като го представи на другите партии каза, че то е окончателно и промени няма да има.

Накрая обаче се разбра, че има и се повтори същата инфарктна ситуация като миналия петък, когато ИТН смени в последния момент кандидат-премиера си, преди да го изпрати да получи мандат от президента.

"Търсим още нов министър на правосъдието и ще го търсим навсякъде, където е необходимо", коментира кандидат-премиерът пред репортери в петък сутринта.

Оттеглянето на Момчил Иванов не променя позицията на ДБ

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че оттеглянето на кандидата за правосъден министър не би променило позицията на обединението за проектокабинета на "Има такъв народ".

"Самият факт, че такава кандидатура изобщо е била възможна, продължава да е факт", каза Христо Иванов.

ДБ вече заявиха, че ще вземат окончателното си решение дали да подкрепят кабинета в началото на идната седмица. Ако се съди по реакциите на симпатизанти на ДБ в социалните мрежи, решението вероятно ще е отрицателно.

"Изправи се БГ!" също ще остави окончателното си решение за последния момент.

Напредък в преговорите с БСП

Междувременно ИТН се срещна отново с БСП, която имаше проблеми с прочетените по-рано тази седмица от парламентарната трибуна приоритети на бъдещото правителство. Социалистите искат и писмено споразумение. Но въпреки тези официални различия изглежда, че социалистите са готови да подкрепят кабинета. С продължаването на преговорите обаче си оставят време, за да разберат преди гласуването в сряда какво ще е решението на ДБ и ИБГНИ.

"Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Мисля, че постигнахме такова съгласие и съвсем скоро ще обявим абсолютните детайли как точно това ще се случи, дали ще ги публикуваме, дали ще ги прочетем, по какъв начин ще се случи това", каза Пламен Николов.

"Точно това беше целта на тази среща, да доизясним всичките тези приоритети в политическата декларация, след което ще ви запознаем с подробности за това какво сме постигнали в отделните сектори - здравеопазване, образование, социална политика и т. н., след което вече другото ще бъде намиране на формата за официално взаимодействие", заяви от своя страна депутатът от БСП Христо Проданов.

Много е вероятно БСП да се откаже от писмено споразумение, а коригираната декларация отново да бъде прочетена от ИТН от парламентарната трибуна.

Окончателното решение на БСП за подкрепата на кабинета трябва да бъде взето от Националния съвет на партията и ще бъде "на подпис".

Корнелия Нинова се държи като играч на ИТН

"Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в Covid- криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам и ниска легитимност на органите, които ще избираме", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в петък пред Нова тв.

"Според нас е важно ИТН да постигне договореност с ДБ и ИБГНИ. Трите така наречени "партии на протеста" се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен", коментира Нинова.

Тя даде за пример предложението на ДБ за промяна на структурата и състава на ВСС, което присъства в документа. "Това, за което се борихме - за промяна на модела, го има. На ИБГНИ почти цялата програма също я има. Т.е по-важното - те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си", каза още Нинова, без да споменава нито спорните номинации за министри, нито настояването на ДБ и ИБГНИ за гаранции, че бъдещото правителство няма да бъде овладяно от задкулисни играчи като ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?