Ивайло Калфин: От десетилетия не сме имали толкова ниска външна активност

Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

България би могла да пострада от задълбочаването на конфликта около и в Украйна и от евентуална нова "студена война“. Това коментира във вторник пред бТВ във вторник бившият външен министър и евродепутат от квотата на левицата Ивайло Калфин, който е водач на листата на политическата формация АБВ на президента Георги Първанов.

Според Калфин страната ни трябва да заеме ясна позиция по конфликта и изрази недоумение от разнопосочните сигнали, които дават в случая водещите в държавата институции.

"Не разбирам с какъв мандат ще отиде министър-председателят ни в Съвета на Европа. На практика той ще бъде поставен в много тежко положение, точно когато ще бъде подложен и на сериозен външнополитически натиск. Недопустимо е позицията на България по украинската криза да не бъде изработена от Народното събрание“, каза евродепутатът.

Ивайло Калфин бе помолен да коментира и визитата на премиера Пламен Орешарски във Виетнам, която бе критикувана заради неясната ѝ цел и ефективност.

"Действително Китай, Виетнам са едни много бързо развиващи се икономики. Само че е смешно, когато отидем в Китай и кажем: България е готова да е врата за Европа, това само може да буди смях. Китайските стоки влизат отвсякъде в Европа, включително през Констанца и през Солун, и надали България им е най-удобното място. Проблемът е, че ние нямаме с какво да отидем. Ние нямаме потенциала, с който отиваме и казваме: нека да започнем конкретни действия по тези въпроси", каза евродепутатът.

Според Калфин липсата на външнополитически интерес от водещите икономически сили към България се дължи на недостатъчната активност на страната ни във външен план.

"Изолация е силна дума, не бих казал, че има такава, но външнополитическата активност е най-слабата от може би десетилетие насам", заключи Калфин.

Споделяне

Още от България