Иван Костов: 12 листи чакат водачи от "Синьо единство"

Лидерът на ДСБ не вижда проблеми пред обединението, Нейнски не дава ясно обяснение защо се оттегля

Надежда Нейнски и Иван Костов

"Дванадесет листи чакат водачи от "Синьо единство", има предложение за повече от коалиция - за съюз". Това каза във Варна в сряда председателят на ДСБ Иван Костов, цитиран от БТА. По думите му от неговата партия са предложили на "Синьо единство" и съпредседателство в коалицията, "за да не се чувстват по някакъв начин неуютно".

По този начин от ДСБ отново бе повторено, че вратата за съюз с партията на Надежда Нейнски остава отворена и няма причини съюзът да не се състои.

Както стана известно, ДСБ регистрира за участие в изборите коалиция с партия Български демократичен форум след като стана известно, че с партията на Нейнски "Синьо единство" не са постигнали съгласие за регистриране на коалиция. Малко след това Нейнски оттегли регистрацията на "Синьо единство" за участие в изборите.

Часове по-рано в сряда пред бТВ Надежда Нейнски не даде ясно обяснение защо не се е получила коалицията с ДСБ и не отговори на предположенията, че това се дължи, защото нейната партия не е получила три от избираемите места в София, както и съгласие за съпредседателство в коалицията.

"Не е толкова просто, защото в крайна сметка единството... да се направи "Единство" е насочено към хората, а не към партийците. Единството не е някакви хора да застанат с някакви листи или някакви хора да оглавят някакви организации, в случая коалиция. Единството е онова, което хората през всичките тези години, в които ние не намирахме път едни към други очакваха и което една... шепа млади хора повярваха, че могат да реализират", каза вместо отговор тя.

"Един процес, за да се осъществи, ние извървяхме много дълъг път. Спомняте си не само като това, че ние защитавахме идеята за "Синя коалиция", която беше първата птичка на сближаването между две разделени формации, които бяха двете части на едно цяло. Спомняте си и пътя, който извървяхме, минавайки през евроизборите, минавайки през националните избори, за да стигнем до момент, в който трябваше да отвоюваме отново тази "Синя коалиция", което беше и част от проблемите, особено след президентските избори, където отново имаше разделение", продължи Нейнски.

Тя не отговори пряко и на въпроса за съпредседателството, защото "това не бил най-важният въпрос". Но потвърди, че е получила предложение за избираемо място в София: "Да, имаше оферта да водя една от листите в София, но аз казах, че само преди няколко години аз се явих на евроизбори в период, в който границата беше не 4, а 6 процента, и никой не вярваше, че това може да се реализира, и сега просто казвам премествам се в новата листа... нали говорим за лъжата в политиката".

Във Варна Костов повтори позицията на ДСБ, разпространена във вторник - няма разединение между ДСБ и "Синьо единство".

Той коментира, че доверието минава "през тези неща" - подписваме и даваме гаранциите с подписите си. Според Костов преговорните екипи не са успели да решат всички проблеми.

"Основната причина е в късната регистрация на "Синьо единство", то е от 27 март, т.е. ние дотогава не знаехме как ще бъде", каза отново Костов, нещо, което бе отхвърлено от думите на Нейнски малко по-рано - че не е имало технически причини за неразбирателството, това било направо "смешно".

Според Костов ДСБ и "Синьо единство" нямат точки, по които да не се разбират в предизборната програма. "Ние с тях сме от едната страна на барикадата", каза той и отново наблегна, че двете формации нямат различия.

Този въпрос не бе коментиран от Нейнски. В замяна на това тя се опита да даде обяснение за поведението на нейните съпартийци на преговорите с ДСБ.

"А за мен неподписването на споразумението "Сините" беше функция от това, че не бяха получени гаранции, че пътят до единната партия ще бъде извървян. И това е нещо много сериозно, аз пак казвам, целият този... създаването на партия "Синьо единство" не беше създаването на поредната формация. Вие знаете, че и аз, и (Ваньо) Шарков, и Мартин Димитров казахме, че няма да участваме в листи на разделението повече и че единствено идеята за сближаването е онова, което може да ни мотивира", каза Нейнски.

Във Варна лидерът на ДСБ даде оценка и на досегашното управление и заяви категорично разграничение от ГЕРБ. Според него ГЕРБ са се провалили в управлението и "тази политическа криза е причинена от неспособността на Бойко Борисов и екипът му да намери решение на ключови проблеми в страната". От тази гледна точка той определи като "убийствена" коалиция с ГЕРБ.

По думите му след изборите България се нуждае от смели антикризисни мерки. "Има решения, те са лесни и са приложими, България може да ги направи и да излезе от кризата, но се иска много смелост и решителност", заяви Костов.

За разлика от Костов, който не вижда отворена врата за сътрудничество със СДС на Емил Кабаиванов на този етап, особено след като СДС заяви открито политиката на сближаване с ГЕРБ, Нейнски обяви, че след като тя и формацията ѝ не виждат мястото си в сегашната ситуация, ще призове да се гласува "и за ДСБ, и за СДС".

"Аз ще призова да се гласува за ДСБ и СДС едновременно, защото това е знакът за единство", каза тя и отправи призив:

"В крайна сметка аз смятам, че животът е много по-силен от тези неща и единственото, което мога да кажа за хората, е, че в крайна сметка на терена има някакви политически формации, разбира се, няма единството, но има политически формации, които в някаква степен отговарят, в някаква, и на техните виждания. Въпрос на време е да изкристализира онова, което наистина ще пресрещне очакванията", каза Надежда Нейнски.

Споделяне

Още по темата

Още от България