Иван Костов: Делото срещу Атанасов е фарс и постановка на Първанов

Иван Костов: Делото срещу Атанасов е фарс и постановка на Първанов

Делото срещу бившия директор на контраразузнаването о.р. Атанас Атанасов е политически фарс и постановка, разигравана от Георги Първанов, каза бившият премиер и лидер на Демократи за силна България Иван Костов във вторник след като даде свидетелски показания на съдебното заседание по делото.

“Ние сме част от постановка, която се разиграва от Георги Първанов. След това дело тук ще дойде съпругата ми. Няколко дни по-късно ще има и дело “Кеворкян срещу Костов” и вие отново ще показвате семейство Костови в съдебната зала”, каза бившият премиер на журналистите.

Според него този фарс се създавал, за да бъде представена в негативна светлина предизборната кампания на десния претендент Неделчо Беронов.

Делото срещу Атанасов е заради превишените му правомощия, според обвинението, като е възложил в края на 1999 г. на Националната служба за сигурност (НСС) изготвянето на доклад за корупцията по високите етажи на властта. То се гледа от военен съд при закрити врата.

Пред съда Костов е казал, че целта на делото е да бъде съден Атанас Атанасов в качеството му на директор на НСС. “Смущава ме, че няма други такива доклади, независимо че медии и опозиция са говорили за такива сигнали”, посочи пред журналистите той и допълни, че смущаващо също е, че никой не е възлагал такива доклади, което той си обяснявал с политически причини. По неговите думи се проявявало равнодушие и търпимост към корупцията и престъпността на най-високите етажи.

От доклада на НСС никой не се впечатлил и задействал – прокуратурата, ръководена по това време от Никола Филчев, не се е самосезирала, отбеляза Костов.

Бившият премиер каза още, че по времето, когато е ръководел правителството, направил възможното, за да смени някои министри. Според него смяната не е била обусловена само от фактите в доклада. “Той (докладът) беше капчица към всички останали мотиви, които са преди всичко политически. Няма връзка между доклада и която и да е смяна, защото министър-председателят знае много повече неща от всички останали”, каза Костов.

В края на 1999 г. Иван Костов направи радикални промени в правителството си, като смени почти всички ключови министри, сред които Евгений Бакърджиев, Александър Божков, Богомил Бонев, Вилхелм Краус и други. Тогава той не посочи мотивите за смените, което накара тогавашният президент Петър Стоянов да му отправи прословутата фраза: “Иване, кажи си!” Мълчанието на Костов му излезе скъпо, защото недоизказаните неща за корупция сред сменените министри легна като сянка върху цялото управление на ОДС. 

Две години по-късно и Стоянов загуби драматично изборите за втори президентски мандат, като размаха към съперника си Богомил Бонев доклада от разработката на НСС, в който Бонев бил уличаван като корумпиран. Използването на доклада като компромат срина за часове подкрепата на десните избиратели за него и от сочен за сигурен победител, той се превърна в сигурен победен.   

Конкретно за смяната на вътрешния министър Богомил Бонев, във вторник бившият министър-председател посочи, че основната причина Бонев да си отиде от министерския пост била, че загубил напълно както неговото политическо доверие, така и това на голяма част от ОДС.

Иван Костов не подкрепи твърдението, че е способствал за издигането на Филчев за главен прокурор. “Аз не съм го подкрепял при избора за главен прокурор. Наближава времето, в което хората, които са отговорни за това Никола Филчев да стане първо заместник-министър (на правосъдието) и след това главен прокурор, да излязат и да не се крият повече зад гърба ми и да си кажат", заяви той.

Помолен за оценка на работата на НСС и на службата за борба с организираната престъпност сега и по негово време, Костов заяви: "Преди службите работеха, сега не ги виждам да правят каквото и да било".

Показания във вторник даде и бившият директор на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) Кирил Радев. “Това дело не ме притеснява, не се чувствам и обиден”, коментира след излизането си от залата Радев. Той добави, че на времето службите са работили много по-добре, отколкото сега.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?