Иван Костов: Политическата система се стабилизира, избирателите не различават алтернатива

Иван Костов: Политическата система се стабилизира, избирателите не различават алтернатива

Политическата система се стабилизира, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, а алтернатива няма или поне избирателите не я различават. Така бившият премиер и настоящ ръководител на "Центъра за анализи и управление на риска" Иван Костов коментира в сряда ситуацията след местните избори. 

"Няма политическа алтернатива, не я различават избирателите. БСП не изглежда убедителна, независимо, че някаква стъпка е направена напред. Не се очертава политическа криза до края на мандата", прогнозира той пред бТВ.

"Изборите в София дават много сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Ако се погледне внимателно вота за общински съветници, ще се види, че този вот е опозиционен", каза Костов.

По повод силния резултат на независимия кандидат -кмет Борис Бонев от "Спаси София", който в крайна сметка обаче постигна само едно място в общинския съвет, Иван Костов подчерта, че ако бяха потърсили политическа подкрепа, щяха да имат повече представители в общинския съвет, но сега гласовете им са се преразпределили в други партии.

Ако "Спаси София" беше намерила политическо представителството бе вкарала 8 общински съветници (съответстващи на броя гласове, получени от Бонев-бел.ред.), силите в Столичния общински съвет щяха да са в съотношение 32 за опозицията спрямо 29 за ГЕРБ, ВМРО и "Атака", разясни Костов. 

Той отбеляза, че "Спаси София" нямат право да се явят на избори с листа за общински съветници, защото не са политическа формация. 

"Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска движения да се съревновават с политическите партии. Аз съм минал по този път по същия начин още 1989 година. Бях и аз против партиите и имах тежки разговори. Стефан Савов ми казваше - няма демокрация без партия. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата", каза Иван Костов.

Гласувалите за ДБ по три начина подкрепили Фандъкова на балотажа

По думите на му избирателите на "Демократична България" по три начина са подкрепили на балотажа издигнатата от ГЕРБ и спечелила нов мандат Йорданка Фандъкова:"Един път като са "отишли за гъби", втори път като са гласували с "Не подкрепям никого" и трети път - като са гласували за госпожа Фандъкова".

Според него някои социолози са спекуланти – и екзитполовете им не работят както трябва, и прогнозите им не са достоверни. Думите му са по повод данните от екзитполове на няколко агенции, че избирателите на ДБ са гласували повече за Манолова на втория тур в София

"За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията - общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове", обясни Костов и посочи, че ако избирателите на ДБ са гласували за Манолова, тя е щяла да има по-висок резултат.

"Не се занимавам с политика от 6 години"

Бившият премиер коментира и твърденията на Росен Плевнелиев, който от седмица насам използва всяка своя публична изява, за атакува Костов и да спекулира, че той продължава да влияе на партиите вдясно. От 20 години насам ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България, твърди Плевнелиев.

Костов отговори лаконично на тези твърдения, като припомни, че се занимава с политика от години: "Г-н Недялков, издателят на Пик, г-н Плевнелиев, Гешев, Цацаров, мислят че се занимавам с политика, но аз от 6 години не го правя. Не съм участвал във взимане на никакви решения. Всички го знаят освен изброените преди това лица".

Споделяне

Още по темата

Още от България