Иван Нейков: Коректно е редукцията на държавната пенсия да е различна за всеки

Пенсиите от първия и втория стълб не трябва да се противопоставят и трябва да се отчита индивидуални осигурителен принос

Иван Нейков: Коректно е редукцията на държавната пенсия да е различна за всеки

Социалното министерство излезе с предложения как да се редуцират големите различия между осигуряваните и да не се ощетяват българите, които догодина за първи път ще получат и втора пенсия.
Социалният министър Деница Сачева предлага със законови промени  пенсиите, които ще се получават от НОИ, да се редуцират по-малко от заложените сега 20%, а бизнесът вече предложи коефициентът на редукция да бъде със 7%.

Бившият социален министър, сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, коментира в четвъртък пред БНР, че 20 на сто редукция е нереалистична. Той смята, че за такава редукция подходът трябва да бъде индивидуален и да се отчете приносът на всеки осигурен.

"Парите във втори и трети стълб са лични пари на хората. Ако ги нямаше вторият и третият стълб, сега хората нямаше да имат тези 14 милиарда лева, които са лични пари на осигурените лица", припомни Нейков.

"Аз мисля, че всъщност корекцията трябва да бъде за всеки човек конкретно, в зависимост от годините, в които се е осигурявал, от размера на осигуровките, които са правени в първия и втория стълб. Коректният подход е конкретно за всяко отделно осигурено лице да бъдат изчислявани параметрите на тази корекция на пенсията от първия стълб -  тогава хората няма да се чувстват ощетени, тоест всички да минем под един знаменател или на калпак да ни намаляват пенсиите", каза Нейков.

"Много пъти, когато се обсъжда въпросът за първа  и втора пенсия, се прави сравнение между пенсията от НОИ-солидарният стълб, и пенсията от втория стълб. Вижте ги колко са малки пенсиите от втория стълб, а колко по-добре са пенсиите от първия път", коментира още експертът, като подчерта, двата стълба не са алтернативни.

"Те не са "или-или", те не са противопоставени един на друг, а са направени така, че хората да получават и двете опции. Разбира се, когато сравняваш пенсия от първия стълб, за която си правил вноски 40 години ( имаше периоди, в които правихме по 35% вноски) и пенсията от втория стълб, когато си се осигурявал от 20 години и вноската е била 3 или 5% от заплатата, естествено да има разлика", обясни той.

"Това е нещото, което трябва да обясняваме повече на хората, защото иначе много е лесно да бъдат насъскани, да кажат: Ето, вижте вторият стълб е лош, а първият стълб колко е добър", каза още Нейков.

Споделяне

Още по темата

Още от България