Иво Прокопиев: Протестите са проява на инстинкта за самосъхранение на нацията

Иво Прокопиев. Сн: БГНЕС

Винаги съм гледал да стоя на абсолютно равно отстояние от политическите сили и винаги съм отстоявал да има правила и спрямо тях да има добра, качествена икономическа управленска политика. Това заяви в четвъртък пред БНР Иво Прокопиев, член на КРИБ, създател на медийната група "Икономедиа".

Всички да могат да забогатяват, това е моята лична философия. Не съм се облагодетелствал от връзките си. Няма човек, който да е бил по-далеч от политическата власт в последните 15 години в България от мен, заяви Прокопиев.

Какво значи да стоя зад еди кои си? Има хора, които мислят свободно и границата за тях беше премината с назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, допълни Прокопиев.

За обстановката в страната той каза, че няма политически и граждански еднозначен сценарий. "Важно е, че има едно ниво на обществен контрол върху институциите. Това е проява на инстинкта на самосъхранение на нацията в момента. Гражданите нямат друг начин да се защитят освен с телата си и гласовете си да застанат пред институциите и да искат те да работят за тях. Институциите са техни всъщност, ама само на книга, каза Прокопиев.

Попитан какво ще стане, ако правителството подаде оставка, Иво Прокопиев отговори, че е важно да има просто някакъв път към нормализация на обществените отношения. "Да се даде възможност партиите да се върнат в ролята си, да бъдат отчетни и отговорни поред избирателите си, в момента те не са. Трябва да има много по-голям контрол и възможност за участие на гражданите във вземането на решенията", коментира той.

Според него Бойко Борисов също е допринесъл за фасадното управление. Част от екипа на правителството беше много смислен, умни хора, но зад тях политиката беше политика на нищоправене. Не проведоха нито една структурна реформа. България лази по корем икономически в последните няколко години. Българската икономика е в контракции, неслучайно бяха закрити толкова много фирми, каза Прокопиев. Той отрече да е бил рекетиран.

"Не мога да кажа конкретно, че някой е бил враждебно настроен от институциите към нашата фирма", добави Прокопиев. Той уточни, че антикризисната политика е отсъствала по време на управлението на ГЕРБ. "73% от богатството на българите е в недвижими имоти. Това е 139 млрд. лева към днешна дата. От началото на 2008 до края на 2012 цените на недвижимите имоти са спаднали с 38% и не са се възстановили, за разлика от всички други западни държави и тези в Източна Европа. Загубата от лошото управление на българските граждани е 85 млрд. лева", каза Прокопиев.

Мерките на Орешарски са разумни и навременни. Затягането на колана доведе до това, че цената на кризата я платиха обикновените домакинства и фирми със своите фалити и безработицата. Все още не виждам дебат за преструктуриране на икономиката. Докато този разговор не започне, няма как да започнем да растем отново, да привличаме инвестиции и да имаме работни места. Няма кой инвеститор да дойде докато има висок политически риск, подчерта Прокопиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес