Иво Прокопиев: За 3 години изданията на Цветан Василев излязоха с 843 публикации срещу мен

Иво Прокопиев

Негативната кампания на медийната групировка на банкера на Цветан Василев срещу "Икономедия" и нейния собственик Иво Прокопиев започват от края на 2009 г., когато Съюзът на издателите поиска с писмо до тогавашния финансов министър Симеон Дянков да разкрие къде държавните предприятия си държат парите. Това каза Иво Прокопиев в четвъртък пред БНР по повод новия "залп" срещу него, предприет от медиите на бившия -бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски, зад които стои мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"За последните три години, от 2010 година досега, изданията на г-н Цветан Василев са публикували 843 негативни публикации срещу мен. Така че това е очевидно не от днес, не и от вчера", коментира Прокопиев, сочен от медиите на Василев и Пеевски за "олигарх", който дърпа конците на президента Росен Плевнелиев.

"Нещата започнаха, когато в края на 2009 г. от Съюза на издателите поискаха с писмо до министър Дянков държавата да разкрие информацията къде държавните предприятия си държат парите. След като тази информация беше направено публично достояние и след като в. "Капитал" публикува журналистическо разследване колко опасни са тези взаимовръзки между медии и власт, банки и политика, започна и тази систематична кампания срещу мен. Атаките бяха по много линии – икономически, регулаторни, политически, лични, така че комплексът от тези неща доведе до това ние със семейството ми да вземем решение, че е по-добре няколко години да живеем извън България", заяви Иво Прокопиев.

По повод на слуховете, че негови хора са в служебното правителство, а преди това в правителството на ГЕРБ, той коментира: "Като председател на най-голямата и водеща тогава организация КРИБ общувахме с всички политически сили, включително и с ГЕРБ. Мога да кажа, че КРИБ има доста сериозно влияние върху икономическата политика, тогава повече, отколкото сега и върху смислените неща, които бяха направени през тези години".

Прокопиев заяви, че с президента Росен Плевнелиев се познават и са дългогодишни семейни приятели, но в момента заради позицията му не поддържат отношения.

"Аз нямам никакъв конфликт с г-н Василев, а това, което става за мен е желанието да предпазя физически, дори с цената на моя личен и бизнесинтерес независимостта на групата "Икономедиа", която е от малкото останали, които си позволяват да казват нещата такива каквито са", заяви Иво Прокопиев.

Той отново повтори, че няма политически амбиции.

Съобщи също, че в момента съди за клевета Емил Георгиев от "Екогласност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?