Изборът на временен президент на Алжир предизвика нови протести

Абделкадер Бенсалах

Председателят на горната камара на алжирския папрамент Абделкадер Бенсалах бе избран от депутатите за временен президент на Алжир, предаде Франс прес.

Бенсалах ще заема президентския пост за 90 дни, през които ще бъде организирана предизборна кампания, в която Бенсалах няма да може да участва като кандидат.

"Ще работя за реализирането на интересите на народа. Конституцията ми възлага огромна отговорност", заяви Бенсалах пред парламента.

Решението на депутатите Бенсалах да стане временен президент е в съответствие с предвиденото с алжирската конституция, но е против исканията на алжирците, които продължават с масовите демонстрации. Демонстрантите настояват за цялостно оттегляне от властта на "системата" Бутефлика, от която е част и Абделкадер Бенсалах.

Тази сутрин в Алжир стотици студенти излязоха на улиците и скандираха лозунги с призив за оттеглянето на Бенсалах и на системата.

Алжирската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне студентите.

Досегашният президент на Алжир Абделазиз Бутефлика подаде оставка миналата седмица след оказания натиск от протестното движение, което си спечели подкрепата на армията.

Опозиционните партии бойкотираха заседанието на парламента и отказаха да подкрепят назначението на Бенсалах.

Правителственият всекидневник "Муджахид" излезе със статия, в която се предлага отстраняването на Бенсалах от президентството.

"Бенсалах не е приемлив за гражданското движение, която настоява за незабавното му оттегляне, а също така за опозицията и за част от представителите на политическите формации на мнозинството в двете камари на парламента", пише "Муджахид".

77-годишният Абделкадер Бенсалах е председател на горната камара на алжирския президент от близо 17 години и е чист продукт на алжирски режим и последовател на досегашния президент Абделазиз Бутефлика, отбелязва Франс прес.

Бенсалах е бил също така депутат, посланик в Саудитска Арабия и говорител на външното министерство на Алжир. През последните години той често бе представител на Алжир на международната сцена, след като Бутефлика получи удар през 2013 г. и преустанови обществените си появи.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?