Избори във Великобритания: Брекзит или край на икономиите и спасяване на планетата

Борис Джонсън се надява на мнозинство, което да му разреши безпроблемен развод с ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Избирателните секции във Великобритания отвориха врати в четвъртък за провеждащите се предсрочни парламентарни избори.

Това са третите парламентарни избори за последните четири години и са смятани за исторически, тъй като ще решат как точно ще се случи Брекзит.

Премиерът и лидер на торите Борис Джонсън не успя да прокара плана си за бърз развод с ЕС и сега се надява да спечели мнозинство, което да му позволи да преодолее безизходицата след референдума от 2016 г.

Последните проучвания дават преднина на Консервативната партия на Борис Джонсън. Не е ясно обаче дали местата, които тя ще получи, ще бъдат достатъчни за финализиране на Брекзит.

Съперникът му - лейбъристът Джереми Корбин, обещава при победа да организира нов референдум за Брекзит.

"Искам само да ви кажа, че не съм дошъл тук да доставям мляко или да се крия в хладилник. Тук съм с послание на надежда за тази страна. Работата ми като лидер на опозицията е да задавам въпроси. Затова питам - къде са тези обещани 40 нови болници? Няколко дни по-късно отново питам и 40-те болници станаха 20. След няколко дни вече станаха 6, а след това - финансиране за разглеждане на възможността за изграждане на шест болници. Т.е. абсолютно нищо", заяви Корбин.

"Нека да станем въглеродно неутрални до 2050 г., нека станем и независими от Джереми Корбин към Коледа. Ние можем да го направим, можем! Нека да осъществим Брекзит и да понесем тази невероятна страна заедно напред!", каза Борис Джонсън.

Избирането на 650-те британски депутати ще продължи до 22 часа местно време (полунощ българско време).

Джонсън, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин и водачката на Шотландската национална партия Никола Стърджън гласуваха рано сутринта, приканвайки привържениците си да ги подкрепят.

"Хора, днес е Денят. Гласувайте за консерваторите, за да приключим Брекзит", написа в Туитър премиерът, придружавайки текста със своя снимка пред избирателна секция, на която е с кучето си.

"Гласувайте за спасяването на нашето здравеопазване. Гласувайте за слагане край на икономиите. Гласувайте за спасяване на планетата ни. Гласувайте за надеждата", призова в туит Корбин.

Категорична победа за Джонсън, която да доведе до Брекзит

Един от възможните сценарии е консерваторите да спечелят абсолютно мнозинство (326 места, но реалният брой за работно мнозинство е по-малък, защото депутатите, избрани от партията "Шин Фейн" в Северна Ирландия не заемат местата си в парламента. Например през 2017 г. "Шин Фейн" спечели седем места, фактически намалявайки прага на 322, отбелязва Ройтерс).

При това положение британският парламент ще започне преди Коледа процеса по ратифициране на договореното от премиера с Брюксел споразумение за Брекзит. Така депутатите ще дадат зелена светлина за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 януари.

Сагата с Брекзит обаче няма да приключи, тъй като Лондон ще разполага със срок до 31 декември догодина да договори условията на бъдещите си отношения с ЕС. Трудно е да си представим, че за толкова кратко време ще бъде постигнато споразумение, защото подобни преговори обикновено отнемат години.

Победа за консерваторите без абсолютно мнозинство

При този вариант Борис Джонсън най-вероятно ще се опита да оглави правителство на малцинството. Премиерът ще има нужда от съюзници, като намирането им изглежда трудна задача.

Както показаха последните месеци, управлението със съюзници води до блокиране на процеса и намаляване на шансовете за одобряване на сделката за Брекзит. След евентуален Брекзит по-трудни ще бъдат и търговските преговори с ЕС.

Бившият премиер Тереза Мей се съюзи през 2017 г. със северноирландската Демократична юнионистка партия, разполагаща с десет депутатски места. Съюзът бе прекратен, тъй като северноирландската партия се противопостави на споразуменията на Мей и Джонсън с ЕС.

Победа на лейбъристите

Макар да изглежда невъзможно за лейбъристите да спечелят абсолютно мнозинство, техният лидер Джереми Корбин има шансове да стане следващият британски премиер, ако се съюзи с Шотландската национална партия. Ако направи това, Корбин ще трябва да изпълни искането на шотландската политическа сила за произвеждане на нов референдум за независимост на Шотландия.

Личността на Корбин, който е с радикални леви убеждения и е обвиняван в снизходително отношение към антисемитизма в Лейбъристката партия, прави малко вероятен съюзът с Либералните демократи, които настояват за оставане в ЕС.
Лейбъристите обещаха, че, ако дойдат на власт, ще предоговорят споразумението с ЕС за Брекзит, а след това ще свикат референдум, на който британците да се произнесат по него.

Какво сочат социологическите проучвания?

Според най-скорошното социологическо проучване на института "Югав" Консервативната партия ще спечели изборите и ще има 339 от общо 650 места в парламента.

Според института подобен резултат ще бъде "най-доброто представяне на консерваторите от 1987 г.", когато техен лидер беше Маргарет Тачър. 

Възможно е обаче статистическата грешка и тенденцията напоследък за засилване на позициите на лейбъристите в крайна сметка да доведат до парламент, в който нито една от партиите няма абсолютно мнозинство, отбелязва Франс прес.

Джон Къртис, професор по политически науки и специалист по социологическите проучвания, заяви пред Би Би Си, че по време на предизборната кампания и консерваторите, и лейбъристите са увеличили подкрепата си за сметка на малките партии.  

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?