Изборите в Гърция ще са на 29 април или 6 май

Датата на предсрочните парламентарни избори в Гърция ще бъде обявена след 25 март. Очаква се те да бъдат насрочени за 29 април или за 6 май, съобщава гръцкият в. "Катимерини", цитиран в сряда от БТА.

Според публикацията лидерът на консервативната партия Нова демокрация искал изборите да бъдат възможно най-скоро, а Евангелос Венизелос (вицепремиер и финансов министър в сегашния кабинет, който се очаква да бъде избран в неделя за нов лидер на партията ПАСОК) предпочитал да има повече време до изборите.

Междувременно депутатите Лука Кацели и Харис Кастанидис, отстранени от социалистическата партия ПАСОК заради отказа им да гласуват рестриктивните мерки, наложени от международните кредитори и прокарани от правителството на премиера Лукас Пападимос, се очаква да обявят създаването на нова политическа формация. Източници твърдят, че към тях ще се присъединят двойно повече депутати, така че да могат да създадат и парламентарна група.

Наред с тях се очаква и някои депутати, отлюспени по същата причина от Нова демокрация, да се присъединят към партията "Независими гърци", създадена наскоро от друг техен съмишленик и бивш министър Панос Каменос. Предполага се, че те ще са повече от десетина.

Пред телевизия Скай депутатът от Нова демокрация Милтиадис Варвициотис заяви, че неговата партия ще се бори на тези избори да спечели най-много гласове, за да може да състави самостоятелно правителство, но въпреки това не изключи вероятността консерваторите да се договорят със социалистите за коалиционно управление.

Спирайки се на социологическите проучвания, които показват, че на предстоящите избори нито една политическа сила няма да може събере необходимите гласове, за да управлява сама, депутатът казал, че хората в момента са недоволни и гневни, но когато дойде време за избори, те вероятно ще заложат на една партия, която да поеме властта, и тя може би ще е Нова демокрация.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?