Изборите в Ирак вероятно ще се състоят през 2004 година

Специалният пратеник на ООН в Ирак Сержу Виейра ди Мелу заяви в интервю за френския в. Монд, че изборите в Ирак вероятно ще се състоят догодина, предаде АФП. Истинската законност ще възникне в резултат на демократични избори, които обаче не могат да бъдат организирани за няколко седмици или няколко месеца, а най-вероятно ще бъдат насрочени за 2004 г., посочва Ди Мелу.

Той допълва, че през сегашния преходен период нито една институция не може да се ползва с пълна легитимност. По думите му обаче преходният политически съвет на Ирак е много представителен и включва всички политически и духовни общности, които са устояли на режима на Саддам Хюсеин.

Специалният пратеник на ООН в Ирак подчертава също, че е важно новият политически съвет да бъде окуражен да приема консенсусни решения, на които никой да не може да се противопостави.

Запитан за изтеглянето на американските сили от Ирак, Ди Мелу отбелязва, че те ще останат докато бъдат сформирани иракска полиция и армия. Не мога обаче да кажа колко време ще отнеме това, допълва той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят