Изборите забавиха съгласуването на ключови реформи с Брюксел

Изборите забавиха съгласуването на ключови реформи с Брюксел

Служебният кабинет забави изпращането в Европейската комисия на ключовите документи Национална програма за реформи за 2017 г. и Конвергентна програма (2017 – 2020 г.). Те отразяват най-важните политики на държавите членки на ЕС, актуализират се всяка година и се изпращат в Брюксел за коментари и координация на икономическите политики спрямо европравилата.

Срокът за представянето им в Брюксел всяка година е 30 април, но тази година България все още не е пратила документите, става ясно от отчета на служебния министър на финансите Кирил Ананиев.

Той е предупредил еврокомисаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис с писмо от 12 април, че България ще отложи внасянето на двата документа заради очакваната в началото на май смяна на правителството, въпреки че те са готови.

"Основният мотив на служебното правителство за това решение е да даде възможност предстоящото редовно правителство да отрази своите политики и приоритети в двете програми“, твърдят от финансовото министерство. По думите им в противен случай служебният кабинет трябва да предприеме формализиран подход и да изпрати документи, които няма да отразяват намеренията на новия кабинет.

До момента служебният кабинет не е представил и не е гласувал и Средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г., която е базата за изготвяне на Бюджет 2018. В нея вероятно ще се наложат съществени промени във връзка с ангажиментите на евентуалното бъдещо правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти за увеличаване на минималната пенсия и за продължаване на програмата за саниране.

Споделяне

Още от Бизнес