Изборният кодекс влезе в сила, ЦИК остана без председател и говорител

Трима от квотата на ГЕРБ подадоха оставки, сред тях Красимира Медарова и Бисер Троянов

Бисер Троянов и Красимира Медарова. Сн. БГНЕС

Ден след парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс, Росен Плевнелиев подписа закона, а председателят на парламента Михаил Миков разпореди извънредно издание на Държавен вестник. Така новият изборен закон влезе в сила и като пряка последица от това Централната избирателна комисия (ЦИК) веднага свика свое заседание, на което оставки подадоха председателят на комисията Красимира Медарова, говорителят – Бисер Троянов и един от членовете – Валентин Бойкинов.

По информация на Mediapool, потвърдена от членове на ЦИК, молбите им за напускане са одобрени. Новият изборен закон не допуска съдии да са членове на ЦИК, а именно такъв е случаят с тримата напуснали. Тяхната несъвместимост бе уредена с промени в Закона за съдебната власт, които влязоха в сила на 5 март заедно с Изборния кодекс. Именно поради тази причина оставките бяха неизбежни, макар изискванията в кодекса, забраняващи съдии да са членове на ЦИК, да бяха поставени за следващата избирателна комисия.

Красимира Медарова, Бисер Троянов и Валентин Бойкинов бяха членове на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Медарова е апелативен съдия, Троянов е върховен съдия, а Валентин Бойкинов е магистрат в Софийски градски съд.

До назначаването на нов състав на Централната избирателна комисия заседанията на настоящата ще бъдат водени от Румяна Сидерова, която е от квотата на БСП.

По този начин ЦИК е с четирима членове по-малко, тъй като преди да се стигне до последните три оставки, Сабрие Сапунджиева от квотата на ДПС напусна, за да стане заместник-министър на правосъдието.

В този си орязан състав след 11 дни комисията трябва да проведе няколко частични местни избори, за които вече има издадени президентски укази.

В средата на месеца кметове ще се избират в село Снежина, Варененско; кюстендилското село Овчарци, пернишкото Богданов дол, Изгрев и Сталево в Благоевградска и Хасковска област.

От Централната избирателна комисия твърдят, че проблем при провеждането на частичния вот няма да има и ще успеят да се справят със 17 души.

Междувременно се очаква в четвъртък правната комисия в парламента да стартира избора на нова ЦИК. Самата процедура трябва да приключи за не повече от 15 дни, след което партиите да изпратят предложенията си до президента, който да подпише указ за назначаването на членовете на комисията. Ръководството пък ще бъде избрано от парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?