Изчезнали са секретни данни от американски ядрен център

Един от най-големите американски центрове с изследователски лаборатории за ядрени оръжия преустанови работа заради изчезнала секретна информация.

Засега официално не е посочено какви данни липсват от Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико, но се смята, че е високо конфиденциална.

Научният център в Ню Мекско е мястото, където беше създадена първата атомна бомба по време на Втората световна война. В историята му не е известен друг подобен пробив в сигурността.

От лабораторията заявиха, по време на инвентаризация на 7 юли е открита липсата на два диска с данни.

На пресконференция директорът на лабораторията и негови служители отказаха да дадат подробности за характера на данните, заявявайки, че те касаят националната сигурност.

Докато не намерим решение на проблема, всички дейности, свързани със секретни разработки, ще бъдат преустановени, каза Джералд Парски, председател на настоятелството на Калифорнийския университет, който ръководи лабораторията Лос Аламос.

Случаят с изчезналите дискове и поредният от серията проблеми в последните години с американските центрове за ядрено оръжие. Миналия месец в Лос аламос за повече от ден бе изчезнала връзка ключове за секретна ядрена зона, посочва Си Ен Ен. В другите два големи центъра имаше случая със загубени лаптопи, изчезнал ван, имаше дори липсващи опасни материали.

"Те трябва да променят начина на съхранение на класифицирани данни и да създадат друга система за съхранение на информацията, която да не позволява на учените просто да вземат диска или хардуера със зип -файловете, каза Даниел Брайн, директор на правителствения надзор.

Говорителят на Лос Аламос каза, че поне на 20 служители е отнет достъпа до техните лаборатории докато трае разследването.

Директорът на центъра Джералд Нанос се срещна в сряда с някои от 12-те хиляди служители, повечето от които имат сертификат за достъп до класифицирана информация.

В четвъртък той се срещна с представители на Калифорнийския университет в Сан Франциско, за да ги запознае със случая.

Той заяви, че има ясни доказателства за това, че не са били спазени правилата по веригата за запазване на информация или при документирането на трансфера на материали.

Независимо от това, служители заявиха, че няма данни класифицираната информация да е била изнесена от силно охранявания център Лос Аламос, който се разпростира на територия над 103 кв. километра. Това обаче трудно може да се докаже по един или друг начин.

Преди четири години тайванско - американският учен Уен Хо Лии беше обвинен за кражба на секретни материали от Лос Аламос.

Президентът на Калифорнийския университет каза, че разкритията около изчезването на данните ще бъдат пазени в тайна.

"Ако изведнъж кажете на целия свят, че тази информация може да е напуснала пределите на Лос Аламос, ще отприщите треска за търсене на съкровище, а ние нямаме интерес да се случва това. Ние трябва да защитим сигурността на страната", каза той.

Споделяне

Още от Свят