Изчезналият руски политик бе открит в Киев

Изчезналият от пет дни насам руският кандидат за президент Иван Рибкин се е намирал в Киев и се връща в Москва тази вечер.

Пред руските медии той заяви, че посетил приятели в Киев и "решил да не слуша радио и телевизия" няколко дни.

Рибкин каза, че се "шокирал", когато днес прочел вестниците и видял колко голямо внимание е отделено на отсъствието му.

В Русия се появиха спекулации, че Рибкин може да е отвлечен или убит, за да не се яви на изборите или че изчезването му е планирано като публична акция за привличане на вниманието.

Рибкин, който е близък с финансовия магнат в изгнание Борис Березовски, е яростен критик на президента Владимир Путин, но шансовете му за изборите се смятат за твърде минимални.

Руската прокуратура в понеделник набързо образува дело за убийство във връзка с изчезването на Рибкин, но след няколко часа го прекрати поради липса на доказателства.

За изчезването на Рибкин съобщи съпругата му.

Ръководителката на предизборния щаб Ксентия Пономарьова каза, че Рибкин ѝ се обадил по телефона днес следобед в 17.45 ч. и ѝ казал, че през последните четири дни действително бил в Киев.

"Той не обясни причината за своето мълчание. Иван Петрович (Рибкин) съобщи, че бил четири дни при приятели и не може да разбере каква е тази истерия в Москва", каза Пономарьова пред агенция Интерфакс.

Съдейки по всичко, Рибкин не се обадил на съпругата си. В отговор на молбата на Интерфакс да коментира информацията за появата му в Киев, Албина Рибкина попитала: "Това истина ли е?" . Като получила потвърждение, тя казала: "Благодаря за новината" и добавила, че сега ще се опита да разбере подробности.

Споделяне

Още от Свят