Издаването на европейска здравна карта се подновява

Издаването на европейска здравноосигурителна карта ще бъде подновено от понеделник, след като в продължение на няколко седмици беше блокирано заради съдебен спор след проведената обществена поръчка за избор на нова фирма.

 

Издаването на картата ще става в нови 398 дистрибуторски пункта в страната, основно в клоновата мрежа на банка ДСК, а пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и във всяка районна здравноосигурителна каса. Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител няма да приемат заявления.

 

Самата карта и услугата по издаването ѝ са безплатни, срокът за изработка е до 15 календарни дни.

 

Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За децата се се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

 

При престой в друга държава членка на ЕС европейската здравна карта гарантира ползването на спешна и неотложна здравна помощ.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?