Издирва се предполагаем терорист, изчезнал на парижкото летище

Френското правителство потвърди, че все още издирва пътник, който имал билет за полет на Ер Франс на 24 декември от Париж за Лос Анджелис, но не се качил в самолета.

Изявлението дойде след информации в САЩ, че европейската полиция търси мъж, заподозрян за връзки с Ал Каида, който имал билет за този полет.

Засега не са дадени повече подробности нито от френските, нито от американските власти.

Френският министър на правосъдието Доминик Пербен каза днес пред френско радио:" Мога да потвърдя, че издирваме някого. Не мога да ви кажа нищо повече от това. Това, което е важно е, че когато някой не се качил на самолета, да се разбере защо", предаде Би Би Си.

Министърът не каза дали издирваният е французин, дали е криминално проявен или дали е търсен от френските контра-терористични служби.

Американската телевизия Ей Би Си съобщи, че американските служби смятат, че заподозреният е бил свързан с Ал Каида и е преминал "терористично обучение" в Афганистан. Мъжът имал френски паспорт.

Ей Би Си също така цитира френски официални източници, според които мъжът притежавал минибомба, чиито компоненти могат да преминат през проверките на летището.

Говорителят на ЦРУ във Вашингтон не потвърди съобщеното от Ей Би Си.

Предишни публикации в пресата обвиниха ФБР за това, че е сбъркало за имената на шест невинни пътника, които били смятани за свързани с Ал Каида. Според непотвърдените сведения сред шестимата имало и дете.

Споделяне

Още от Свят