Изкупуване на "Капитал" заради статия за бизнеса с депутатски места в РЗС?

За масово изкупуване на последния брой на вестник "Капитал" в София и по Южното Черноморие, съобщиха от изданието, което било информирано за това от свои читатели. На различните места из страната е приложена почти идентична схема - човек минава през бензиностанции, РЕП-ове и различни магазини, където се продават вестници, и взима всичките налични броеве на седмичника.

От изданието отказаха да коментират кой според тях има такъв небивал "интерес" към последния брой.

Предположенията са, че масовото изкупуване на вестника е организирано от централата на "Ред, законност и справедливост", тъй като една темите на броя е посветена на "Яне Янев и политическият франчайз". В нея чрез няколко примера се показва как партията на борец №1 срещу корупцията Яне Янев финансира предизборната си кампания, как се купува избираемо депутатско място в листата ѝ и колко струва то.

РЗС "практикуват преотдаване на марката на партията срещу финансиране", при което "спонсорите получават излаз до горните места в листите, а РЗС финансира кампаниите си и изгражда нещо като структури по места, които, работейки за своя успех, работят и за партията", се казва в статията.

"От гледна точка на бизнесмените сделката не може да бъде определена по друг начин, освен като покупка на депутатски места, в случай, че партията влезе в парламента", се посочва в публикацията, която цитира и примери за подобни сделки.

Първата е с бившия царски депутат Никола Николов, собственик на фирмата "Уорлд инвестмън кепитълс", който плаща 7605 евро на месец за луксозния офис на РЗС на пъпа на София на ул. "Раковски". "Инвестицията" обаче не е заради симпатии на Николов към РЗС. Срещу вложената сума Николов си е осигурил първото място в партийната листа в Ямбол.

Подобна била и "сделката" с бургаския бизнесмен Георги Иванов, който е собственик на фирма "Еко-клима" и който дари "безвъзмездно" стотици наети от компанията му билбордове за еврокампанията на РЗС. Впоследствие обаче Иванов и Янев развалиха отношенията си, след като бургазлията не попадна в челните места на листата на РЗС за националните избори. Затова и сега не на всеки километър ни гледа строго Янев, който в едър план призовава "Спри корупцията", а напоследък – "Спри Доган".

Третият "показателен пример" за практиките в РЗС е разривът между Янев и варненския собственик на верига аптеки Веселин Марешки. На последните местни избори преди Марешки години той похарчи значителна сума за кампанията и успя да вкара петима съветници във Варна от името на РЗС.

Пред "Капитал" Марешки разказва, че е имал уговорката той да взима решенията как ще изглежда варненската партийна листа, но в последния момент Янев променил условията. Пред местни медии бизнесменът дори заяви, че лидерът на РЗС, чиято предизборна платформа залага най-вече на "кухи антикорупционни мерки", се е опитвал да го изнудва с "шестцифрена сума", за да го сложи в листите на партията за ЕП и "се е оправдал с това, че трябват страшно много пари за социологически проучвания, за които плащал да му вдигнат рейтинга". След като Марешки отказал, Янев обяви, че го е извадил от листите.

В писмо до Mediapool от пресцентъра на РЗС опровергаха, че партията е изкупила броеве на в. "Капитал".

"РЗС се различава рязко от политическата мафия ДПС - БСП - НДСВ и не би ни минало през ума да предприемем неадекватна стъпка като изкупуване на тираж", се казва в писмото.

Споделяне

Още от България