Изкуствен интелект превърна коронавируса в мелодия, за да помогне на изследванията му

Изкуствен интелект превърна коронавируса в мелодия, за да помогне на изследванията му

От звънтяща хармония, докато вирусът обезоръжава клетките, до трясък и буря, съпътстващи реплицирането му - учени от САЩ са претворили структурата на шиповидния протеин на новия коронавирус в музика, с надеждата да разберат по-добре патогена, предаде Ройтерс.

Професор Маркъс Бюлер и екипът му от Масачузетския технологичен институт са използвали изкуствен интелект, за да трансформират модел на протеиновата структура на SARS-CoV-2 в преплетени мелодии в класическа музикална композиция.

Учените са обозначили с уникална нота всяка аминокиселина - градивните елементи на протеин. След това алгоритъм е преобразувал въпросните ноти в музика.

Бюлер смята, че мелодията предлага на хората по-интуитивен начин да разберат протеина.

Композицията с продължителност час и 50 минути е качена на сайта SoundCloud.

Началната ѝ част е окачествена от няколко слушатели като "успокояваща" и "красива", отбелязва Маркъс Бюлер. Тази част отразява лекотата, с която шиповидният протеин навлиза в човешка клетка, което го прави толкова заразен. Когато вирусът започне да се реплицира и шиповидният протеин се свързва с повече клетки, музиката става драматична и бурна, обяснява ученият. Един от слушателите казва, че тази част съответства на треската, причинена от коронавируса. Други я описват като "плашеща" и "тъжна".

Маркъс Бюлер допълва, че въпросната музика може подпомогне изследователите в създаването на антитяло.

"Традиционният подход изисква време, а ние не разполагаме с този лукс", казва ученият.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?