Изкуствен интелект ще разпознава и променя настроенията на шофьора

Новата система ще надгради сегашната за предупреждения за почивка

Използването на нова технология с изкуствен интелект, която да познава емоциите на шофьора и според тях може да адаптира настройките в купето, за да осигури необходимия комфорт и предотврати стресови ситуации, започва да проучва "Ягуар Ленд Роувър" (Jaguar Land Rover), съобщиха от компанията във вторник.

Системата използва обърната към шофьора камера и биометрично отчитане, за да наблюдава, проучва и запомня мимиките на водача спрямо предпочитаните и зададени от него параметри на атмосферата в купето и след време да може автоматично да променя настройките на климатика, медията и светлините според изражението на лицето му.

Така, когато изкуственият интелект разпознае, че шофьорът е под стрес, може сам да сменя например осветлението към по-успокояващи цветове, да пусне любимия плейлист, а при прозявка или други знаци, че човек е изморен - да намали температурата.

Изпробва се подобна технология и за пътниците на задния ред с камера, монтирана в облегалката за главата. Ако системата улови знаци, че пътникът е уморен, може да намали светлините, да затъмни прозорците и да увеличи температурата отзад, за да му помогне да заспи или да се успокои.

"Придвижвайки се към бъдеще с автономно управляващи се автомобили, нашият фокус продължава да е върху водача. С помощта на научни изследвания за личното удобство, можем да гарантираме, че нашите клиенти ще пътуват комфортно, ще бъдат ангажирани и внимателни във всички сценарии на шофиране, дори и при монотонни пътувания по магистралата ", коментира в събощението д-р Стив Айли, главен медицински директор на Jaguar Land Rover.

Новата система за разпознаване на настроения е част от визията на компанията за подобряване на удоволствието от шофирането и да превърне луксозния автомобил в "храм на спокойствието“, заявяват от производителя на автомобили. Софтуерът на системата е следващо поколение на съществуващата технология за проследяване на водача на Jaguar Land Rover. На разположение във всички превозни средства на британската компания е мониторът за състояние на водача, който е способен да открие дали шофьорът започва да се чувства сънлив, за да даде предупреждение за почивка.

Редица проучвания в световен мащаб сочат, че 74% от хората се чувстват стресирани или са под напрежение всекидневно, посочват още от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес