Измамите със земеделска земя ще бъдат спрени с промени в Закона за арендата

Поправката е направена в последния ден на 43-тия парламент по предложение на ГЕРБ

Измамите със земеделска земя ще бъдат спрени с промени в Закона за арендата

Опитите за измами с хиляди декари земеделска земя ще бъдат спрени с връщането на изискването за предоставяне на скица на имотите в Агенцията по вписванията. Тази промяна в Закона за арендата ще внесе омбудсмана Мая Манолова още в първия работен ден на парламента – 1 септември. Това обеща Манолова пред земеделски производители във Вълчедръм, където беше направен опит за отнемането на около 18 000 дка земи от собствениците им през тазгодишната кампания за заявяване на площите за подпомагане.

Схемата беше спряна след намесата на омбудсмана и министъра на земеделието Румен Порожанов, който със заповед поиска от арендаторите да предоставят и документи за собственост на имотите.

Любопитен детайл в цялата история е, че промените в Закона за арендата, благодарение на които щяха да бъдат ощетени стотици земеделски стопани е гласувана единодушно в последния работен ден на 43-тото Народно събрание – 26 януари 2017 г. Това е станало чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ползването на земеделските земи.

Вносител на поправката е тогавашния депутат от ГЕРБ Мария Белова от Сливен, която е в управата на редица големи агрофирми. Белова, която е адвокат по професия, предлага отпадането на представянето на скица при заверката на договорите за аренда, което депутатите единодушно одобряват. Потърсена за коментар от Mediapool, Мария Белова без дори да чуе въпроса какви са били мотивите ѝ за това предложение, отговори: "Не мога да говоря, но не отказвам коментар".

Отпадането на изискването за представяне на скица при заверката на договори за аренда над 1 година пред нотариус е причината тази година да бъдат заверени десетки фалшиви договори за хиляди декари земеделска земя в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

Общо Министерството на земеделието, храните и горите засече 79 такива опити за измами, като случаите бяха предадени на прокуратурата. Към момента единствено от Районната прокуратура в Лом съобщиха, че заедно с икономическа полиция са започнали проверки на договори за наемане на земеделска земя в общините Якимово и Вълчедръм.

Схемата, по която се е действало е свързани лица – обикновено роднини или познати, да предоставят един на друг земеделски земи, на които не са собственици. След това са заверявали тези договори при нотариус, който не им е искал документ за собственост, а от там са ги вписвали в Агенцията но вписванията. След това са отивали в общинската служба по "Земеделие", където декларират площите за подпомагане.

По този начин веднъж прибират печалбата от реализацията на продукцията, за която са се грижили истинските собственици, и отделно взимат и евросубсидии за площите, на които не са собственици.

Схемата излиза наяве, след като истинските собственици отишли да подадат заявление за подпомагане в общинските служби по земеделие. Там с изненада разбрали, че техните имоти вече са заявени, а те били ги дали на арендатор. Ужилените се оплакаха на омбудсмана, която сезира Министерството на земеделието и последва бърза намеса на министър Порожанов.

Според Мая Манолова измамната схема е възможна поради няколко причини. Първата е, практиката нотариусите да заверяват само подписи, но не и съдържанието на договорите за наем или аренда, което води до безпроблемно сключване на такива договори между две страни, които не са собственици на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където заради отпадането на изискването за представяне на скица на имота, в която фигурира името на собственика, става възможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика на имота. Накрая процедурата, отново чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността, обясни Манолова.

Благодарение на бързата намеса на земеделския министър Румен Порожанов до осъществяването на измамата не се стигна. Още при първите сигнали той разпореди на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

Сега обаче при постановяването на отказ за вписване на такива неистински договори е възможно да има съдебно обжалване и такова вече има в община Лом, съобщи Манолова.

"Освен това, вместо да се стреснат, наглите измамници, разбрах от мои източници, че в МЗХГ са изпратили гневно писмо с възмущение, защо и на какво основание са спрени вписванията на тези договори за наем в общинските служби и на какво основание министърът се е разпоредил да иска изследване на собствеността, когато има договор за наем", допълни омбудсмана.

Според Манолова освен промяната в Закона на арендата е нужно и по-детайлно прецизиране на въпроса с т.нар. "бели петна". Това са земи, чиито собственици не обработват земята или не подават заявления за подпомагане и съответно не получават евросубсидии. За да не пустеят тези земи, "белите петна" се дават за обработване на големите арендатори, които по закон са длъжни да преведат средната рента за ползването им по сметка на областната дирекция "Земеделие". Така, ако един ден собственикът на имота реши да си потърси парите, има възможност да си ги получи до 3 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?