Износът е с 13% ръст въпреки влошаването през април

Износът е с 13% ръст въпреки влошаването през април

Износът на България за първите четири месеца на 2017 г. бележи двуцифрена стойност – 13% на годишна база, съобщи в петък Националният статистически институт (НСИ). В най-голяма степен този резултат се дължи на по-високите международни цени на горивата.

От началото на годината по-добре се представя експортът към т. нар. трети страни, които са извън ЕС. Той се увеличава с 22.1% през четирите месеца, като през април ръстът е най-значителен – 28.3%.

За периода януари – април 2017 г. износът към ЕС се повишава с 8.6%, като през април се наблюдава влошаване, довело до спад от 1.3% на фона на стабилни ръстове през предходните месеци.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Египет, Сърбия, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 51.9% от износа за трети страни.

Най-голямо увеличение за четирите месеца се отчита в сектор горива – с близо 59%, като промяната се дължи главно на повишаване на цените им на международните пазари.

Вносът на България от трети страни през периода януари - април 2017 г. се увеличава с 38.5% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 6.87 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. И при вноса най-голям е ръстът при горивата заради цените им.

През периода януари - март 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12.2% спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 7 915.2 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.9% от износа за държавите - членки на ЕС, съобщиха от НСИ.

През март 2017 г. износът за ЕС нараства с 18.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 960.6 млн. лева.

И в износа за ЕС през първото тримесечие основен фактор е ръстът в сектор горива – 57.2%.

Вносът на България от ЕС през периода януари - март 2017 г. се увеличава с 11.4% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 8.77 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция, показват данните.

Общото външнотърговско салдо на България е отрицателно през периода януари - април 2017 г. и е на стойност 2.56 млрд. лв., става ясно още от данните на НСИ.

Споделяне

Още от Бизнес