Износът ни е паднал с 10% през август спрямо юли

Въпреки това, спрямо година по-рано резултатите за осемте месеца сочат ръст от 8%

Износът ни е паднал с 10% през август спрямо юли

Значителен спад от 10 процента бележи износът на български стоки през август, след като през юли темпът на растеж на експорта се забави. Въпреки това резултатите за осемте месеца на годината, обявени от националната статистика в понеделник, сочат нарастване на търговията с наши стоки с 8 процента спрямо същия период на 2014 г.

Общо през август сме изнесли стоки за 3.764 млрд. лв., докато през юли реализираният експорт е за 4.0998 млрд. лв. Спад има както в търговията с Европейския съюз, така и с трети страни. През август за Европа е заминала продукция за 2.458 млрд.  лв., докато месец по-рано е била за 2.6225 млрд. лв. За трети страни експортът през август е бил за 1.3065 млрд. лв., докато през юли приходите са били за 1.4769 млрд. лв.

Като цяло през първите осем месеца са изнесени български стоки за 30.3 млрд. лв., което спрямо година по-рано е ръст от 8%. За ЕС увеличаването на експорта е 9.7 на сто, за страните извън Европа – 5.3 на сто.

Влязлата у нас продукция за периода януари-август е за 34 млрд. лв., което е с 3.1% повече спрямо същия период на предходната година.

Общото външнотърговско салдо в осемте месеца и минус 3.7729 млрд. лв., което е със 1.2135 млрд. лв. по-малко спрямо година по-рано.

Основни търговски партньори на България от държавите извън Евросъюза са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Сингапур, САЩ и бившата югославска република Македония, които формират 54.9% от износа за трети страни .

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

При износа на България за трети страни през първите осем месеца на 2015 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (210.8%) и "Разнообразни готови продукти” (47%).  Най-голям спад се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти” (15.1%). 

При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Храни и живи животни” (37.3%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”2 (24.4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (26.2%).

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?