Изпитите след VII клас ще са по повече предмети

Прагът за тройка на матурите ще се вдигне

Сн. БГНЕС, архив

Задължителните изпити след VII клас, които са и вход за гимназия, ще включват въпроси по повече предмети, а не само по български език и литература и математика. Така наречените интегрирани текстове би трябвало да са факт от учебната 2022/2023 година. Това предлага Министерството на образованието и науката, съобщи министър Красимир Вълчев в четвъртък.

Идеята е в изпита по български език и литература да се включат въпроси и от обществените науки като история и география, а с теста по математика да се проверяват и знанията и уменията по природни науки като биология, химия и физика. Промяната ще засегне децата, които от следващата учебна година ще са в V клас.

"Българският език и литературата, както и математиката са базови дисциплини, но не са достатъчни", коментира Вълчев.

Той добави, че въвеждането на интегрираните тестове след 3 години дава възможност за апробирането на различни модели за тестовете, а от друга страна, "системата да е подготвена за промяната".

Тепърва ще се определи моделът на изпитите за гимназия. В теста по обществени науки със сигурност ще има задача за създаване на текст, каквото се съдържа и сега в изпитите по български език и литература. "Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказ, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група", обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и задачата няма да отпадне в бъдеще.

Михайлова добави, че интегрирани ще са и изпитите за национално външно оценяване след IV и X клас.

По-висок праг за тройка на матурата

Образователното министерство има намерение да вдигне и прага за тройка на матурите. В момента държавните зрелостни изпити се смятат за издържани, ако учениците са успели да натрупат 23 от 100 възможни точки. Предвижда се след две години прагът за тройка да е 30 точки при максимум от 100 точки. Аргументът е, че сега критериите за минаване на матурите са занижени, а 23 точки реално се равняват на оценка под среден 3.00.

Засега промени в изпитите след XII клас не се планират. Остава задължителната матура по български език и литература и вторият задължителен изпит по предмет по избор. От 2022 г. обаче този предмет по избор ще е от профилираната подготовка на учениците.

Промени в учебните планове в прогимназията

От образователното министерство анонсираха и промени в учебните планове за прогимназиалния етап на обучение. Една от тях предвижда увеличаване на часовете по математика с по половин учебен час на година. На практика това означава един час повече математика през единия учебен срок. Целта е да има повече време за затвърждаване на материала, тъй като в момента се налагало учителите да препускат по темите. Според образователния министър това демотивира учениците и те трупат дефицити.

"Другият такъв предмет е географията", коментира Вълчев.

Според него планираните промени в учебните планове в прогимназиалните класове включват отпадане на излишна фактология, "която изисква заучаване и не е свързана с придобиването на умения и даже пречи". "Такива има дори в програмите по математика, но много повече в предмети като география", обясни Влъчев. Добави, че няма да се предлага отпадане на теми, които се учат в момента, а само на определени понятия.

Не се предвиждат промени в програмите по български език и литература и по история. Обикновено измененията в изучаваните теми по тези предмети предизвикват разнопосочни обществени реакции.

Учениците от V до VII клас ще изучават и нов предмет "Дигитални технологии и креативност". Целта е да се надградят знанията по компютърно моделиране, което се изучава до IV клас. Новият предмет ще замести "Информационни технологии" и за него ще бъде отделен половин учебен час повече на година в сравнение с настоящия предмет.

Ще се промени и названието на предмета "Околен свят", който се изучава от I до IV клас. Ще се върне старото наименование на предмета "Родинознание", а това няма да доведе до промени в учебните планове.

"Промените няма да доведат до преждевременно отпечатване на учебници и допълнителни разходи", коментира Вълчев.

Предстои обществено обсъждане на анонсираните изменения, които трябва да станат факт след промени в нормативни актове на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?