Израел анулира споразумение с ООН за прехвърляне на кандидати за убежище

Израел анулира споразумение с ООН за прехвърляне на кандидати за убежище

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че е отменил споразумението с ООН за прехвърляне в западни държави на около 16 хиляди кандидати за убежище в Израел, предадоха осведомителните агенции.

Ден по-рано Нетаняху бе окачествил като "безпрецедентно" споразумението със Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

 

"Изслушах внимателно много коментари за споразумението", се казва в изявлението на премиера. "В резултат и след преоценка на баланса на предимствата и недостатъците реших да отменя споразумението", добавя той.

Антиимигрантски групи и политици в партията на Нетаняху "Ликуд" критикуваха сделката с ООН, а виден политик каза, че заради нея Израел ще изглежда "рай" за нелегалните имигранти.

Сега в Израел пребивават около 37 хиляди кандидати за убежище, както и няколко хиляди техни деца. Повечето от мигрантите са дошли от Еритрея и Судан и са влезли в Израел от Египет. Сделката с ООН предвиждаше към 16 хиляди от тях да бъдат пратени в западни държави, а другите да останат в Израел.

Първоначално Нетаняху бе обявил, че се е споразумял с трета страна, в която да бъдат депортирани принудително всички кандидати за убежище. Но в понеделник тази страна - за която се разбра, че е Руанда - се е отказала да приеме африканците от Израел и е приветствала договора с ООН като единствен възможен вариант

През последните дни десетки хиляди израелски граждани и кандидат-имигранти протестираха срещу плановете на Нетаняху за принудителна депортация и вчера приветстваха споразумението с ООН. Днес активистите отново излязоха на протести под лозунги "Спрете депортациите".

Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази надежда, че Израел скоро ще преосмисли решението за анулиране на споразумението, предаде Франс прес.

"Продължаваме да вярваме, че има нужда от споразумение, от което всички печелят, което може да е от полза на Израел, на международната общност и на хората, нуждаещи се от убежище", заяви за Франс прес Уилям Спиндлър, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците. "Надяваме се, че Израел скоро ще преосмисли решението си за анулиране на това споразумение", допълни той.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?