Израел: Хамас се въздържа от ракетни атаки, салафити саботират примирието

Снимка: Архив

Хамас полага усилия да спре обстрела на Израел с ракети, каза израелски генерал, цитиран от ДПА, след като групировка, подкрепяща джихадистката "Ислямска държава" обяви, че тя е извършила последните атаки срещу Южен Израел откъм ивицата Газа.

Салафитска групировка, наричаща себе си "Бригадите на Омар" и представяща се като клон на ИД, три пъти през последните две седмици изстреля ракети по Южен Израел. В декларацията на "Бригадите на Омар" се казва, че ракетните атаки са отмъщение заради енергичните мерки на Хамас срещу салафитите, действащи в Газа.

Според ген. Сами Тургеман ръководството на палестинското ислямистко движение Хамас, което контролира Газа, е издало разпореждане за спиране на собствените си ракетни атаки срещу Израел. Тургеман е шеф на израелсктото южно командване.

Израел не може да се разяри и да сложи край на 10-месечното спокойствие заради единичен ракетен залп, каза генералът, цитиран от Израелското радио.

"Бригадите на Омар" заявиха, че няма да спазват примирието, договорено между Хамас и Израел през август след 50-дневната война в Газа миналата година. Според тях изстреляните ракети трябвало да напомнят на Хамас, че врагът не са салафитите, а Израел.

Израел обяви, че ще отвори по-късно днес граничните КПП с ивицата Газа, които бяха затворени заради последните ракетни залпове от събота вечер.

Споделяне

Още от Свят