Израел иска промяна в смъртния акт на Ясер Арафат

Израелските власти поискаха Франция да промени мястото на раждане, посочено в смъртния акт на палестинския лидер Ясер Арафат, и в него да се впише, че той е роден в Кайро, а не в Ерусалим, предаде Ройтерс.

Очакваме да бъде разкрита истината, още повече, че официалният документ е издаден от западна държава, заяви по телефона от Париж израелски представител, пожелал анонимност. Той посочи, че израелският посланик във Франция Нисим Цвили е отправил молба до bренското министерство на външните работи с искане в смъртния акт да бъде вписан град Кайро като място на раждане на Арафат. "Не бива да се променя историята. Месторождението има символично значение", изтъкна израелският представител.

Палестинският лидер, който почина на 75-годишна възраст във френска военна болница край Париж на 11 ноември, винаги е твърдял, че е роден в Ерусалим. Израел смята древният град за своя вечна столица, а палестинците искат да превърнат източен Ерусалим, окупиран от израелците през 1967 г., в столица на бъдещата си държава.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?