Израел няма да се извини на Турция за нападението срещу неин кораб

Израел няма да се извини на Турция за нападението срещу неин кораб край Газа на 31 май, става ясно от изявление на висш служител в кабинета на премиера  Бенямин Нетяняху, цитирано в понеделник от Франс  прес.

"Израел никога няма да се извини за това, че е защитил своите жители. Нашите млади войници имат право да се отбраняват, когато животът им е непосредствено застрашен от банда хулигани, опитали се да ги линчуват", казал служителят, пожелал анонимност.

Той добавил, че страната му има право да предотврати прехвърлянето на оръжие от Иран към Газа.

От своя страна турският вестник "Хюриет" цитир в понеделник турския външен министър Ахмет Давутоглу, който заплашва, че Турция ще скъса отношенията си с Израел, ако Тел Авив не се извини за нападението срещу турския кораб с хуманитарна помощ за Газа"Мави Мармара".

На 31 май израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб, който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха девет турски граждани.

В изявления в самолета на връщане от Киргизстан, Давутоглу казал, че Израел трябва да се извини за нападението или да се съгласи на международна комисия и да приеме нейното заключение.

Давутоглу казал, че посланията, които е отправил на срещата си миналата седмица с израелския министър на търговията Бенямин Бен-Елиезер, са стигнали до израелското правителство. Не опрелихме дата за отговор, но няма да чакаме  безкрай, казал Давутоглу.

Вестник "Хюриет" обаче обръща внимание, че обратно на досегашните си декларации, че Турция няма да приеме заключения на едностранно  разследване от страна на Израел, Давутоглу е казал, че  основното искане на Турция е извинение и обезщетение. Това  според решението на коя комисия ще бъде направено, няма значение, завил турският външен министър.

Давутоглу  потвърдил също, че  турското въздушно пространство е затворено за полети на израелски военни самолети. Това решение не се отнася само за един или два самолета, подчертал турският външен министъру и добавил, че забраната може да се разшири и за полетите на гражданската авиация.

Миналата седмица турските власти обявиха, че затварят въздушното пространство за два израелски военни самолета, но тогава увериха, че това не е пълна забрана.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?